PEMINAT AKU...haha

SILA TINGGALKAN LINK DI SINI

bukti aku kaki facebook....haha

Sila Klik LIKE

Friday, August 19, 2011

Keburukan Air Soya !!!

SALAM U'OLLZZZ....

Tadi kawan aku ada cakap, air soya boleh menyebabkan kemandula..erghh~ ni yang aku tak sedap hati ni...terus je aku google..yela kan..air soya ni kegemaran aku beb~

berikut beberapa keburukan air soya.


1. Air soya mempunya kandungan asid phytic yang tinggi serta menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.

2. Selain itu, ia mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. ia akan mencantumkan virus ke sel badan yang telah dijangkiti..kalau tak silap aku la..hehe

3. Mengandungi goitrogen yang akan mengakibatkan sistem thyroid menjadi semakin lemah.

4. Kebanyakan soya zaman sekarang sudah genetically modified. (food GM)..haha..bab ni aku ingat2 lupa..lama dah tinggal..kualitinya diragui sebab ia dimodified sebab nak bagi keluaran hasil meningkat, bukan nak bagi ia lebih berkhasiat.

5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang.

6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK.

Kita seringkali dimomokkan oleh saintis barat yang air soya ni bagus untuk kesihatan. tapi hakikatnya tidak. sebagai contoh, kita digalakkan oleh kafir laknat tersebut untuk makan hati ayam, kononnya bagus. tapi kita sendiri tahu yang kat hati tu la kumpulnya segala jenis toksin. tak bagus kan untuk kesihatan?
Sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.
Untuk pengetahuan anda juga, USA adalah negara pengeluar kacang soya terbesar, so, no wonder lah dia sebuk nak cakap ia bagus untuk kesihatan, sebab nak lakukan barang mereka..HAHA...Firman Allah:
Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. 
(Surah Al-Baqarah: 168)Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman.

TAPI macamana dengan TAHU atau TAUFUFA..sebab sambil aku buat entry ni, aku tengah makan TAUFUFA..hehe :)

No comments: