PEMINAT AKU...haha

SILA TINGGALKAN LINK DI SINI

bukti aku kaki facebook....haha

Sila Klik LIKE

Friday, December 31, 2010

::i know..u can do it::

semester baru da seminggu bermula..
dan sudah seminggu la maknanya aku kembali meng-aktif-kan diri di kampus...
bak kata kawan aku..aku adalah salah seorang pencinta setia USM..haha....
mungkin ya,,mungkin juga tidak...
secara hikmahnya, aku membenarkan pernyatan itu...YA! saya sangat sayang kepada USM tercinta...kerana di sini lah saya mempelajari erti hidup serta memahami siapa saya yang sebenarnya....
semalam baru sahaja mesyuarat MPD...dan bebrapa komitmen perlu saya berikan sepanjang semester 2 ini..antara projek dalam perancangan adalah, dinner MPDFH...karnival math...dan beberapa lagi projek yang masih KIV...
harap dipermudahkan segala urusan...dan kali ini penglibatan terpaksa dirahsiakan..haha..sebab da dapat warning dek kerana result exam yg kurang molek..huhu...

Saturday, December 25, 2010

::sorry...xnak layan...result...result...result::

fenomena result kuar bg stdnt usm telah melanda mggu ini...
tp x semeriah mase result matrix kuar dulu...
ad yg syukuri dengan rasa gembira..ada yg sekadar cukup sasaran...
ad yg hanya skdr melemparkan senyuman sinis mereka...
dan ad juga yg terKANDAS..termasuk la aku...hahaha...

apa2 pon..
 #aku nk ucap tahniah la wt teman2 yg telah mndpt keputusan yg cemerlang....ramai gak yg deanlist..tp semua dr skewl sasteraa la..most of my frens dr skewl sains celah 2.0 hingga 3.0 jer...
name pon sains kan..haha...

kepada sesiapa yg duk tye aku nyer result..maaf lah yer,,,aku xdak nafsu nk umumkan result aku yg hampeh tuh...haha....
act aku xla sedeyh sgt ngn result aku...cuma aku menjadi suram dgn memikirkan hari2 yg mndtg tanpa elaun...extend..aishh..hahha....tp segalanya akan mnjdi mudah dgn perincian jalan penyelesaiannya...

lopeh result..masing2 dok sebuk dftr kursus...
aku relax jer..
insan 'spesel' la kate kan an~

sem 2 pon da tggl 2 hari jer lagi nk mula..smgt lak tetiba aku nk mulakan hidup baru nie..
hehe..doakan aku x hadapi ujian sperti ini lagi...insyaALLAH...

> kepada mak dan ayah..bg mal minta maaf...buat pertama kalinya bg mal da kecewakan mak ngn ayah...bg mal minta ampun....akan bg mal tebus kekhilafan itu...insyaALLAH<

Monday, December 20, 2010

::hikmah disebalik kegagalan::

tiada apa yang mendebarkan hati sebagai seorang mahasiswa...
pengumuman keputusan peperiksaan akhir setiap semester...
dan...
hari ini adalah hari bersejarah untuk aku menerima keputusan tersebut...

tiada apa yang lebih menyedihkan apabila keputusan anda tidak menepati sasaran mahupun impian anda...
begitu jua bagi diriku...
bagai disentap duri tajam menyilu...
menusuk halus senyap dalam lubuk hatiku...

sayu sungguh menatap keputusan provision ku apabila ada subjek yang hanya lulus bersyarat...
saat ini...
terbayang wajah kedua ibu bapaku...
terbayang adik beradikku...
detik ini juga la pelbagai masalah mula menerjah lalu menerawangi segenap neuron-neuron otakku...
JPA...ulang semester...ulang subjek...
aduh~...janganla sampai aku terpaksa untuk melalui saat getir ini....

tatkala ini..sebuk bagiku untuk mencari ketenangan sekali mencari sinar hikmah disebalik ujian yang diturunkan kepada ku....

ya ALLAH..bantulah hambamu ini~

Tuesday, December 7, 2010

::hikayat aku mahasiswa terunggul...(unggulkah???)...::

yeah..dgn lafaz 'bismillahirrahmanirrahim'...
lame da x mencoret sedikit kat blog sendiri ni yerk..hehe
almaklumlah..harituh mase exam BIZI stdy..opsss(bz kah?)..hehehhe
habis jer exam..bz lak aku ni ngn pelbagai aktiviti...
1st of all...aku nk terangkan dulu la yer naper la aku ni suka sgt join2 aktiviti ni sehinggakan berkorban wktu cuti sem aku yg dr sebulan skrg tggl 6 hari jer...!!!
wah..hebat!..hahaha...

mase time lecture week, aku aktif sbab ...sebab....sebab...(jap..tga fkir idea..)hehehhee...
haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! sebab aku ni bdk SCHOOL OF MATHEMATICAL SCIENCE...
yup! school math..school paling susah..paling digeruni..paling tragik..hahaha...dan bagi aku school yang paling BUHSAN!!!

WHY!!!!

aku sbenaqnya jeles kot ngn bdk2 school lain...

1. da la school lain pmbelajaran dyorg menarik..ade lab, ad outdoor clas...school math mane ade beb..ad lab pon lab C++..lab utk on9..hahahah...subjek paling aku bnci....

2.school lain byk aktiviti smpingn dyorg..cth: school bio ade kem biosoc dyorg, fzk ade kelab astronomi, kimia lak ade pelbagai aktiviti menarik yg senior dyorg anjurkan...school sastera lak xyah la citer kan..memg bg aku,,class dyorg memg menarik la...

aku bukan nk ckp school math ni xda ap..aku rase ad..(kot??)...
ad kelab math..tp sebenaqnya aku rasa tersisih dgn layanan mereka terhadap aku ngn segelinitr kawan2 aku...
sebuah organisasi yg hanya dipegang oleh pihak tertentu..then, ad golongn tertntu yg menganggap kami ni mcm KELDAI mereka..(apekah???)....

p/s: anda x layak utk jadi yg terbaik..anda x layak utk jadi pemimpin jika anda hanya tahu utk menyalahkan, hanya tahu utk menuding, hanya tahu utk memBABI BUTA mengeluarkan arahan..plisss!!! kay~

di atas ketidakpuashatian aku td, menyebabkan aku mencari hiburan lain utk ak....

mulanya karier pglibatan aku dlm aktiviti luar kelas ni xla aku racang..just main2 jer kot..lame2 jadi serius...

yela..mane x nya ,, dulu time skola2..ckgu pon xkenal sape aku..xpernah aktif kot aku kt skola an~...
tetibe smpi kt sini..boley macam2 lak aku join...

bermula dengan interview ConvEx'10....igt xdpt time uh..rupenyer balik dr kem PIMPIN SISWA yg memenatkan uh, dpt lak call dr sekretariat convex..huhu...lepas uh aku pon meneruskan karier aku sbgi penyelaras Koridor Niaga...

selain uh..aku join gak kelab yg pelbagai..cth:

PEMANIS USM...
IKMAR....
SPRUSM...
MPD FH...

time cuti sem ni lak aku join latihan asas mentor rakan siswa..(ala-ala prs la time skola dulu an)..hehe...
habis jer MRS..ade pulak PESTA SUKAN DAN KEBUDAYAAN...

laa ni plak bz ngn pesta hoki antarabangsa...then baru dpt balik uma jumpa fmly!!yeah!! really homesick u know~
tp balik pon dpt kejap jer..sbab 19hb da kene balik usm balik..20hb ade kem MPD lak..huhu.......

1st sem yg agak memenatkan kot..no wonderlah aku turun 9KILOGRAM mase convex woooooooo!!!..hehehe....

~~~~~~~~~~

Thursday, November 25, 2010

::perihal exam sahaja::

alhamdulillah..berakhir sudah exam utk sem nie..sem nie je la an....
ade lagi 5 sem beb~...
hadeh...
act aku ni xsuka bab exam ni,...fed-up..aku ni spesies yg xsuka stdy..hhaha..aku suka 'stdy' something naturally...
belajar secara formal secara am nya bg aku agak mendesak aku la..xsuka la weyh..HAHAHA..
paper pon...semua nya da berakhir utk sem nie...

sem nie aku amek 5 jer paper..
2 teras:
kalkulus ngn aljabar liner
1elektif:
pengaturcaraan tuk penggunaan sains
2 paper universiti:
BM,BI la...hahaha...

nie nk habaq mai la sikit ulasan aku utk setiap paper yg aku da jawab uh....

~secara keseluruhannya~

secara am nya apa aku boleh ckp hanyalah, kejutan budaya kot...
x berapa nk familiar ngn kehidupan university..
apa aku nk ckp kt sini...the most most most worst ever exam yg pernah aku jawab..ni la exam paling aku rasa paling bangang+bodoh+sengal....
sampai aku rasa pada satu tahap, aku ni cuma bazirkan duit kerajaan+FaMa aku jer...
sentap gak la..aku cuba bayangkan status aku sebagai bdk MATH..ermm..nie ker bdk math..??hampeh sungguh ap yg aku wt kt exam..sgt MEMALUKAN la beb..
and smpi aku rasa dlm hati, lulus pon jadik la sem ni....lepas jpa, lepas probation...aku xnak kantoi sem..aku nk grad sama2 dgn kawan2 aku yg lain...

***sigh***

~linear algebra-8 nov~

subjek paling aku x suka...
ak gelar sebagai kesusasteraan matematik..
nota fully in words..??demmit!
memang la aku ni spesies suka mmbaca..tp lau nota mcm uh..sape pn mls nk baca..*tp aku still lagi baca and stdy....
exam tang nh memang cam ****
target aku cuma paling baik pon C+ kot..?
harap lulus da la..xnak repeat ...serik..

~LKM 400 (BM)-10 nov~

xda ap nk komen la..just hope dpt A solid..carry mark pon ok..
cuma soalan tatabahasa sya agak susah la...masa diberi 2 jam..tp sejam aku da siap..xtaw nk wt per...
nk keluar time nh malu..xdak sapa kuo beb..depa dok kata soalan susah..awat aku rasa soalan dya mudah ja..ontah lah jang oi~

~LMT100 (BI)-12 nov~

ni pon xdak pa nk komen sgt..ok jer..tp paper ni aku wt sejarah...
1st time seumur hidup aku, ni la sejarah tercipa aku keluar awal dr exam..HAHAHA...

~C++ (programming)-19 nov~

ni la paper paling sadis...
teruk.memang rasa cm nk fail jer la...tp jgn la..xnak bljar programming lagi..susah+xminat....
tp ni la paper paling hampeh....
aku rasa cuma 20% jer kot aku dpt jawab soalan sia...hurmm.....

~kalkulus-25 nov~

paper yg baru berlalu sebentar td.....
ni la akibatnya malas buat latihan..byk theorem,properties...byk lupa lah senang citer..haish...ntah boleh dpt A ke x..xtaw la....

**********************************************************************************

gini la citer aku..mase yg berlalu biar la berlalu....
yg baik dikekalkan...
yg buruk ditampal kebaikan...
hope sem mendatang aku lebih insaf...
stdy rajin2!!!!
doaku setiap hari, moga sukses dalam setiap laku yg aku kerjakan...INSYAALLAH~

hehe..ni la parents aku..buah hati aku dunia akhirat....
saje jer letak..sebak td..menangis...mesti mak aku sedih lau aku x score~
tp apekan daya~

Thursday, November 18, 2010

::tiada kerja::

HAHA....hasil sastera puitis ku..
hehehe..
gejala minggu peperiksaan melanda diriku..
apabila sudah tension belajar...inilah jadinya..
ada kawan aku cakap...


            "mal, kau ni salah pusat pengajian lah"....
    "perggghhhh..ni ker akmal yang aku kenal..??"
                   lu mat, lau jual buku sastera kompon gua beli der..."


huhu...
sampai macm tuh sekali kawan2 aku...
takda la..nak cakap bakat, takda la besar mana pon..
huhu..tapi aku memang suka berkarya yang entah ape2..




ada banyak sebab aku berkarya...
hehe...


1. aku tengah bosan
2. aku tengah bengang dengan seseorang
3. aku tengah tension belajar
4.. baru lepas tengok or dengar bahan2 sastera...

hehehe....
apa2 pon aku sangat menghargai mereka2 yang sangat mengkagumi bakat aku..insya ALLAH jika ada peluang, akan ku kembangkan...
...AMIN...

Wednesday, November 10, 2010

::berhargakah aku??::

haha...

paper pon pagi2 kne senyum dulu yer..

smile always!!!!

=)

hari ni nk menulis kisah yang agak sedih gak kot..hehehhe....

kisah bermula pada minggu lepas...aku p la lepak2 kt bilik kawan aku....daim....okay..kami kawan satu kuliah kt kmj dulu,, satu desa+satu universiti la laa ni..huhu...da jdoh kot asyik melekat ngn dy..tp aku xla rapat sangat ngn dy dulu tyme kt KMJ...kt sini jer...melekat..mcm kene kilat..(ayat nasha aziz dlm filem sepi)...

ni nak habaq la...kami dulu sejawatan..aku ketua praktikum F25..daim lak ketua praktikum F23...

tibe2 time lepak2 tuh, D(daim) kuo la story dy..D mgadu nasib pada aku..dya ckp..bdk2 praktikum dya da lupakan dya..sekarang nh da xnak layan..walau nmpak online kt FB pon dyorg xmau tegoq da..huish..xtaw nape..mase tuh hati aku menangis...kawan D ckp: beselah..kita kawan kt matrik jer..lepas tuh habis la..nk je aku jerit..WHAT DA HELL!!!!

tapi sebenarnya hatiku menangis tatkala itu..haish!

bukan apa..D baru rasa mendatuh lepas habis program matrikulasi..

tp aku da rasa bnda nh mase aku jadi ketua praktikum dulu....

aku rasa..masa aku jadi ketua praktikum dulu,, aku ni mcm tunggul..xwujud pon xper..tp aku wujud seolaholah sekadar jadi hamba kpd anak buah aku..silap aku ker xpandai tadbir kelas..??

entahlah....
no komen....

tapi..aku sebenarnya sgt terasa dgn layanan yang bdk2 praktikum bg kt aku dulu dan sekarang..

bukan aku minta penghargaan bg hadiah segala bagai..tapi cukuplah lau korg xsusahkan aku dulu2...

itu dulu lah..da berlalu....

sekarang ni...lagy hampeh...

aku msj dyorg, tye kabar..langsung xbls....

igt antar msj nk taw la result dyorg mcmane, ok ke x..ni x..HAMPEH langsung xbls..kecik aty aku....

lau komen kt FB lagi la...aku ni mc xpernah wujud gaknyer kot..

tu belum nk citer yg korg dok kutuk2 aku...

yelah..masing2 sekarang sumer da hebat2....
amek kos yg gempak2..lainlah aku..amek kos yg cikai2 jer..its ok....

aku taw..sape lah aku utk korg hargai....

prnh terlintas kt pale otak aku ni,, lau la aku taw korg wt aku mcmni..tak hingin aku nk jdi ketua praktikum korg dulu..memang aku rasa sangat MENYESAL terima jawatan jadi ketua praktikum nh....

btol ckp D..skrg kami ni ibarat lukisan MONA LISA...

ade siapa tau riak wajah dya tu tga senyum ke ,..menangis ke..ade..???

hanya da vincci je taw..mcm tu la kami@aku...aku wt apa skrg..aku sihat ke x..aku ad mslh ke x..korg langsung xnak amek taw..huhu...

xpela...sekarang ni..mls da aku nk fikir...aku da maafkan segala kesalahan korg..aku pon da halalkan segala susah payah aku tolong korg dulu.....

hurmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..=.=

Monday, November 8, 2010

::hikmah::

nank menulis..gatal sangat nak me'type' da ni..tapi tak tau pula nak type ape..hee~

haha..nak cerita la ni pasal berat badan amal yang da turun 0.5kg baru-baru ni..yeeha!!!!

haha..takda rahsia..tapi itulah hikmah dari kesulitan yang kita alami..hehe..yela..nama jer amal ni budak JPA..tapi elaun tak masuk lagi!!!!

adeh,..haha...terpaksa la tahan lapar setiap hari nak berjimat..huhu..=(

ada hari tu sampai 3 hari tak makan paper..bunyi cm sedih kan..???

nak wat cmana lagi..hehehe....takkan amal nak g minta sedekah kat SG DUA tu..hehe...tak mengapalah...amal senyap jer benda ni..tak mahu cakap2..takut nanti susahkan kawan2...huuuuuuu~

tapi ada hikmahnya juga tak makan sampai berhari..huhu,,,dapat la turunkan setengah kilogram berat badan..yesss!!!!

ok wat..

itulah..ALLAH da cakap setiap kejadian, ujian yang diturunkan kepada kita ada hikmahnya...huhu~

paperpon harap elaun JPA akan masuk dengan segera!!!

A.M.I.N~

Thursday, November 4, 2010

::rahsia kejayaan::

dalam menuntut ilmu...
tidak semestinya dengan buka buku 24jam kita akan berjaya...
santapan rohani juga perlu mantap...
di sini saya mahu berkongsi petua sedikit tentang kejayaan saya dalam PMR dan juga PSPM sem 1 matrikulasi...

ramai kawan saya bertanyakan apa petua saya sehingga mampu memperoleh 9A dalam PMR dan 4flat dalam PSPM sem 1...

bukan saya mahu kata ia berkesan..tapi dengan izin ALLAH..insyaALLAH,,,

saya telah amalkannya semasa menghadapi PMR dan juga PSPM sem 1..tapi tidak pula pada SPM dan PSPM sem 2....
hasilnya saya berjaya mendapat kejayaan yang saya mahukan pada PMR dan PSPM sem 1..tapi tidak pada SPM dan PSPM sem 2....

insyaALLAH ia berkesan,...



rahsianya ialah zikir AN-NUR...


klik untuk besarkan(pada gambar)

kaifiatnya ialah:

dibacakan sebanyak seratus kali sehari, selepas subuh sehingga sebelum maghrib...
kemudian berdoalah dengan hajat kalian...

insyaALLAH berkesan..selamat beramal!!!

Wednesday, November 3, 2010

::sahabat::



bukan ku mahu beremosi...
tapi sekali fahamlah hatiku ini...
bukan ku mahu berlara begini...
namun ia tidak akan terjadi jika kamu hargai diri ini...
bukan ku pinta sedih sendiri...
jika tidak kerana mainan kamu sendiri...
fahamilah daku...
renunglah kemataku...
lihatlah daku dari pandangan nuranimu...
sesungguhnya kamu tidak lagi mengenali diriku yg sebenarnya....

kenapa harus memandang yg hina bukan yang indah?
daku tahu...
titik hitam di atas kainan putih itu sangat jelas untuk kelihatan...
tapi itu bukan penilaian terhadap hati budi tuan ini punya badan...

haruskah aku dihukum sebegini...
jika salah itu jauh panggang dari api?

haruskah aku dipandang keji...
jika hina itu hanya terbit dari titik hitam matamu?

fahamilah................................... :`(
(PERPUSTAKAAN HAMZAH SENDUT:11.47a.m:3NOV)




Tuesday, November 2, 2010

::cerita.dilema.exam::

yeha..hahaha...
exam datang lagi..memang seronok..
inilah masa untuk menggelabah....
hahahaha


paper minggu hadapan, linear algebra....
amek kau..8bab..lom stady ape2 lagi nih..hehe...
baru baca sedikit bab matrices..pon da pening lalat dah ni..huhu....


tapikan...amal macam tiada mood saja nak menempuhi minggu stady ni....


bosan lah dengan corak pembelajaran seharian....


belajar seorang diri di bilik tidak berteman....


amal nak lau boleh belajar bertemankan dengan kawan2....


serius bosan stady seorang diri kat bilik nie...


hurmmmm.....


godaan lagi lah mencabar....
facebook...BENCI kau!!!!....
tolonglah jauhi aku FACEBOOK!!!!..hate u..hahaha...


macamana lah nak fokus pada algebra kalau mata asyik berseloroh meng'ushar' laptop jer..haish..tak boleh jadi ni..hehe........


apa pon kawan2, doakan amal dapat belajar dengan sebaiknya yer..


dan jika ada sesiapa berhajat mahu pelawa amal stady bersama..boleh la ajak...tiada masalah...=)

Monday, October 25, 2010

::oh kaktus!!!!::

HOBI BARU!!!!
hehehe...
xpernah pon terfikir sebelum ni nk berjinak-jinak dengan memelohara tumbuhan kaktus...
tp hatiku terpegun mendengar penerangan dari salah seorang sahabat aku....


7 kaktus semuanya ye..hehe


"kaktus boleh membantu mengurangkan RADIASI dr laptop anda..."

yeker..???
entahlah....aku pon xtaw sangat...hehe,...
tapi seronok pulak da bela kaktus nh....kalau tension2 kt bilik sorg2...(mcm biasalah rumate ku memg xduduk kt bilik)...tgok kaktus...fuh~
jika fikirkan balik...MASYAALLAH..indah sungguh ciptaan tuhan ini ye...
ad satu spesies yg aku bela uh,,boley la pulak kaktus uh mcm jelly..hihi..suka aku pegang kaktus uh..ad yg duri dy mcm bulu kucing..ad yg berbunga besar..takjub sungguh ak..huhu...

as a conclusion...memang seronok memelihara kaktus nh..da la nk jaga memang mudah..haha...anyway its nice to u all nk try~
ini kaktus manyak cantik wo..hehe

kaktus yg bercabang...

lawa x..??

ini lah kaktus yg mcm jelly td uh...lembut gila..duri pon lembut gak~

kaktus yg ni mcm watak kt digimon..tp xtaw yg mane.huhu..

kaktus yg ni nmpk unik kan...??

cantik x bunga dia..??
besar beb...ni bunga yg 2nd..yg 1st kecik ja..sat ag tumbuh yg 3rd lak..xsabar~

Sunday, October 24, 2010

::bahana muka buku::


gejala facebook makin berpengaruh skrg nh....
kt FB, org nk luahkan xpuas hati...
kt FB, org nk sampaikan sesuatu berita...
kt FB, org nk mengutuk org...
kt FB, org bertemu jodoh...
kt FB, org berpisah....
mcm2 ragam manusia dpt dilihat melalui FB....
mudah yahudi tundukkan umat ISLAM....
kita jer yg x sedar...




hari ni hari yg sgt menyakitkan hati aku....
ad friend ak yg cuba nk cari masalah ngn aku....
ak menulis di sini bukan berniat nk memalukan sesiapa...
tapi nk melepaskan rase geram aku pagi td....




JAM 3.00 a.m:


aku bangun nk stdy calculus mggu depan ad test...
sebelum uh nk segarkan mata..buka laptop sat//tgok noty kt FB....bkak je ad msj lak kt inbox...
bkak msj jer ade la minah ni dtg menyerang aku....
 FED UP la weyh...
hang ad mslh,,cek tolong...
mslh uma tgga hang xpatot la nk cek yg uruskan..
haish..geram tol lah~
dia ad mslh ngn pakwe dia..nk babitkan aku lak wat pa..???
ni siap nk tuduh2 aku nh jantan x ley diharap lak....apelah~


JAM 4 a.m:


ak termenung...
pale da segar...
tp mood belajar hilang pasal minah uh....
last2 aku baring je kt katil...
sambil dengar lagu....
seharian aku xda mood nk bkak buku...
hampeh tol~






JAM 1.00 p.m:


pakwe minah nh jumpa ak..then ak citer la perkara sebenar....
then,, kami bukak FB minah ni melalui akaun aku..tup..tup..
pergghhhhhhhhhhhhh.....minah ni da remove aku da..HAHAHA...alhamdulillah la beb...rase lapang pale otak aku!!!
hope lepas ni dia xkan kacau aku lagi.....
YEEEHAA!!!!!









::oh CALCULUS!!!::




haish...hujung minggu yang membosankan...pukul 3 pagi lagi aku da terbangun da sebenarnya..niat dihati nk buka buku calculus..mggu depan ad test lak an~tapi malangnya ad la insan telag rosakkan mood stdy aku pagi2 uh..BENCI tol ngn makhluk uh....haish..xperla...sebenarnya nk citer pasal calculus..bkn perempuan uh...

apakah perasaan anda, jika kawan anda bertanyakan kepada anda: awak amek kos per kt uni??
dan anda pula menjawab: saya amek pure math.
kawan anda: wow!!! mesti awak ni gempak kan..???

PERSOALANNYA...gempak kah aku ni..???

pelik...aku akui la,, math ni memg susah..dengan calculus yg berselirat dengan formulae dya..algebra yang mcm sastera ..penuh dengan theorem....haha..tp sebenarnya aku pon xtaw macamana aku boley apply pure math utk undergraduate stdies aku..huh!!...
MATHEMATICS memang susah weyh..hahaha..itulah hakikatnya..kadang2 nk menangis gak ni belajar math..jawab soalan xdapat2...tapi,, itu la yg buat aku seronok...lagi xdpt jawab..lagi aku menggila utk dapatkan jawapan uh..hehe...

actually, xda ape pon nk dimegahkan dengan stdy math nh..setiap kos ada cabarannya yang tersendiri...seperti math, cabarannya adalah sejauh mana anda cekap utk berfikir solusi sesuatu masalah, kekreatifan anda dlm mencari jalan penyelesaian, dan sebijak mana anda bermain dengan nombor...hhahaha....




kadang2, aku ade gak jumpa ngn makhluk2 yg selalu ckp, "aku benci gila dengan math, buat sakit kepala seja"....hahaha..aku akan tergelak setiap kali dengar ayat nh..BODOH betol org tuh..tidakkah anda sedar setiap perlakuan anda setiap hari,,anda akan bermain dengan MATEMATIK...???tanpa matematik..mcmne anda mkn..??nk byr mkanan..??mcamana pula anda hendak grad sedangkan anda xmahu tahu apa itu nombor..haha..

fikir-fikirkanlah..jangan cepat mengalah dengan sesuatu lau kita xtahu "DA BEAUTY OF THE MATHEMATICS"....



::cerita meja bulat::

hidup dalam berorganisasi memang kadangkala mengajar kita erti kesabaran yang hakiki...
sebenarnya apabila kita sudah diberi amanah sesuatu jawatan,,ia bukanlah sebagai jalan utk kita pamerkan ke'popularan' yang kita ada...
hakikatnya pertanggungjawaban kita semakin bertambah...

sering kali aku dipertanyakan oleh teman2 seangkatan...

"eh ko ni x ganggu stdy ker..??asyik dok aktif ja memanjang..??convex lah, spr lah, mpd lah, pemanis lah, ikmar lah, pesta hoki....lek la beb..jgn terburu2.baru 1st year..xyah nk aktif2 sgt.."

ini bukan soal bz ke tidak..ganggu belajar ke kan...sebenarnya ia berkaitan dengan kekuatan kita utk menghadapi cabaran dlm aktiviti yg kita terlibat dlm universiti....

secara jujur, sejak aku mengaktifkan diri dlm berpersatuan, organisasi or even sekretariat..byk sudah benefit yang aku dpt...

1. TEMAN :
lau kita sudah bergaul dengan kawan2, konfirmlah memang kita akan dapat ramai kawan...di sini aku telah dpt satu pengalaman yang baru..mengenali pelbagai jenis kawan..kawan yg membuat kita happy selalu..kawan yg sentiasa wt kita sedih...bermacam jenis kawan aku jumpa..mereka berlatangbelakang yang berbeza...negeri asal yang berbeza, loghat pertuturan..bangsa...budaya...

2. PENGALAMAN :
banyak pengalaman baru aku dpt sepanjang aku berkhidmat dlm pertubuhan yang aku sertai....
xkiralah pengalaman pahit or manis kan...
kena marah dengan ketua memang sudah menjadi adat..tidak usah di bilang lagi...HAHAHA....

3. PEMIKIRAN
melalui aktiviti yang aku sertai, aku dapat berfikir..berfikir tentang baik buruk suatu perkara..kadang kala, aku dapat lihat kepincangan dalam sesuatu organisasi....ikutkan hati mahu sahaja ditegur bulat2..tapi...x manis....
sebenarnya banyak kelemahan yang aku telah temui sepanjang duduk di bangku semeja bulat dengan sesebuah organisasi..tapi apa kan daya..sebagai jawatankuasa bawahan..aku kurang berani utk berdiri menegakkan suatu benang yang basah,...

walau apa pon...
aku telah berjanji pada diriku sendiri..
sesungguhnya, apabila aku sudah diberi kuasa yang lebih besar...insyaallah akan ku tegakkan perkara yang telah menjadi khilaf itu..insyaallah...



"bersedia untuk tidak bersedia"

Wednesday, September 1, 2010

X.X.L

raya da makin dekat...
besela kan..
nk raya ni memasing dok pakat p shopping...

Haaaaaaaaa!!!!
sebut pasal shopping nh...
ak sensitive sket..

nak sebot pasal shopping nh~
adoyai..semalam ak g la shopping kt mall2 yang besaq kt penang nh..bersama 3 org senior ak...
arrrgggggg!!!!!!!!!!!!
prkara bese time shopping mnjelma lg....

kdg2 ak teringin gak nk pki lawa2,,bergaya,,trendy..
pakai baju mhl2...cantik2...
tp ap kan daya kan...
asal ad baju yang ak berknan je pasti ak akan hampa...

sdeyh tol lau mmpunyai saiz bdn yg beso cm ak nh~
bknla nk menyesal dgn saiz ak nh..
kdg2 uh ak sgt BERBANGGA dgn saiz bdn yg ak ad..
positively,,sape ad bdn cm ak..??
HAHAHAHA..kdg2 org tu bdn kenit nk mmpus...hahahaha....
SYUKUR la kan...

HAHAHAHA..tu x kesah la..
yang kesah nye skrg nh~
ak memg fed up time nk crik pakaian..
dr baju ,, seluar,, kasut,,acsesori len termasuklah cincin~

so,, kpd sesapa yang ajak ak shopping lau tgok ak x bli pape.phm2 jela ea..hehehe..
ak nk sgt kt baju uh..
tp apekan daya..
ad halangan yang melintang...
ak pon xley wt pape...
=(

ak bkn nak tacing2 kt sini beb~
tp mcm nk suarakan ketidakpuashatian ak terhadap segelintir masyarakat yg suka menghina kaum yg berbadan besar cm ak nh~


perlukah nk menghina org len yg berbdn besar..??
patotkah..

suka utk ak igtkan kt sini..
hdup kita umpama roda okay!!

ok fine nasib ak hari ini bdn ak besar..
tp igt..nasik anak2 kita..
lau la satu hari nnti ank org yg suka kutuk ak berbadan besar ni bdn dy pon besar gak..satu jer len ak ckp kt korg..."PADAN MUKA"...HAHAHAHA...kutuk ak lagi an~!!!!

ok..kmbali kpd tajuk asal..
X.X.L..
tu la saiz baju ak..
adoyai..
smlm igt nk bli baju PADINI..
tp saiz yg ad up to XL jer..
bapak la..sayu giler smlm ak..sdeyh..tgok org len senang je kuo kan duit p bli itu ini...
tp xpela..ad hikmah kot sedemikian nasib ak..

konklusinya disini...
lau anda rase anda segak utk bergaya..
truskanlah..
jgn rse rndh diri..
truskanlah bershopping!!!
hahaaha.......
......

CROCS ku~

Tuesday, August 31, 2010

...K.E.B.A.H.A.G.I.A.A.N D.A.L.A.M P.E.R.P.I.S.A.H.A.N...

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang
Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta pasti
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur
Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya, apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan..
Usah titis air mata kau tangiskan

Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti
Ku dah cukup menampung selautan
Kebahagiaan.. dalam perpisahan..

(shahir af8)


C.I.N.T.A
kata yang penuh dengan seribu tanda tanya...
sebuah perasaan yang sukar untuk di ungkapkan...
sebuah bicara yang sukar untuk ditafsirkan...
tapi itulah cinta...

sebagai insan normal yang lain...
daku juga pernah untuk terjebak dalam cinta...
cinta yang bagiku sebuah khalayan terindah pernah ku kecapi...
nikmatnya selalu ku idamkan...
seronoknya selalu ku pendamkan...
apakan daya...DIA....

orang selalu kata cinta itu buta...
tapi butakah cinta itu...???
hurrmmm.......

namun bagiku...
cinta hanya tinggal kenangan...
kenangan yang berisikan sebuah impian yang tak kesampaian...
KINI...
telah kusedari...
cintaku hanya ditelapak tangan..mudah digenggam..mudah juga dilepaskan....

 apakan daya..
daku hanya meminta..
hanya sebuah CINTA kupertaruhkan...
demi mengejar impian memiliki mu KASIH....

wahai KASIH..
dengarlah disini..
sesungguhnya aku hanya insan biasa yang hanya inginkan sebuah belaian darimu...

tolonglah wahai KASIH...
ak sudah tak rela untuk gantung tak bertali...
dengarlah rintihan dariku wahai KASIH...


mungkin diriku tak berharga bagimu...
tapi ketahui lah...
DIRIMU umpama permata hijau yang berkilauan...
yang terus bersinar...tak lapuk dek hujan..tak lekang dek panas...
bagiku...DIRIMU amat bermakna pabila telah kucurah segala KASIHKU buatmu sayang...

...DENGARLAH RINTIHAN HATIKU SAYANG...

video