PEMINAT AKU...haha

SILA TINGGALKAN LINK DI SINI

bukti aku kaki facebook....haha

Sila Klik LIKE

Sunday, January 30, 2011

keputusan kejuaraan TERBUKA KOREA..

pemain no 1 satu dunia, Datok Lee Chong Wei kalah lagi kepada Lin Dan..lantas LinDan menjuarai Terbuka Korea...

baca lagi....

Thursday, January 27, 2011

Hukum menyambut perayaan agama lain...

tahun baru cina bakal menjelma...
semua da get ready nak pulang ke kampung halaman...
nak sambut raya cina lah kononnya...
tapi, sebelum kita bersama2 merayakan perayaan tersebut...
mari kita renung sejenak boleh ker kita sambut bersama mereka perayaan mereka yang bukan beragama islam?

mungkin ramai yang tidak sedar yang sesetengah perayaan agama lain disambut bagi memperingati kejatuhan zaman islam sebagai contoh Vallentine's Day...
oleh itu kita seharunya peka terhadap isu ini dan janganlah bersikap hentam kromo sahaja dalam bab hukum hakam...

baca lagi...

blog? untuk apa?

orang buat blog..saya pon nak buat jugak...
orang nak cerita pasal itu kau pon nak cerita pasal ini...
orang nak sampaikan tersebut...kau pula post sebegini...

fenomena blog sedang melanda diriku...
'penyakit' ini juga sudah berjangkit pada kawan2 saya...
semua ketagih buat entrie terbaru setiap hari...
tapi...
tahukah anda apa itu blog?
adam cakap blog ni tempat untuk cerita segalanya..tak kiralah..crita pasal diri..persekitaran, politik dan sebagainya...

kebanyakan orang cakap blog tempat untuk memberikan kita ruang untuk bebas bersuara..tapi bagaimana pula jika blogger disaman 6juta?

bagi saya, blog adalah tempat untuk bercerita..cerita apa yang saya alami..
cerita tentang perkara hidup aku..
cerita untuk mengongsi perkara yang aku tahu..
cerita pasal keadaan sekeliling...

ada orang suka blog walking, then follow blog itu, kemudian memaksa blogger lain follow merek kembali..
adakah matlamat asal blog untuk meraih siapa lagi ramai peroleh follower?
ada juga yang membuat blog untukmencari rezeki..
tak mengapalah..sumber rezeki juga kan...
bagi saya blog tak semestinya akan ada ramai follower..
bagi saya, makin ramai follower, makin kurang privasi kita untuk membuat post2 berbentuk peribadi kan?
walau apa2 pon saya sangat suka lihat perkembangan semasa kawan2 yang semakin aktif dalam blog..
sekurang2nya bertambah bahan bacaan saya setiap hari..huhu... :)

Dead and Gone....

anda pasti pernah lemah semangat bukan?
anda pasti pernah rasa kecewa..
baiklah...
dalam post ini saya mahu berkongsi sebuah lagu yang menjadi kegemaran saya...
cuba amati lirik dia...
memang amat memberi impak terhadap diri kita...
layan lah yer...

ni video klip lagu tuh...

DEAD AND GONE....

Ay, lemme kick it to you right quick man
Not on some gangsta shit man on some real shit
Anybody who been through the same thing
I'm sure you feel the same way

Oh hey, I've been travelin' on this road too long
Just tryin' to find my way back home
But the old me's dead and gone
Dead and gone
And oh hey, I've been travelin' on this road too long
Just tryin' to find my way back home
But the old me's dead and gone
Dead and gone, dead and

Ever had one of them days wish you would have stayed home
Run into a group of niggas who gettin' their hate on
You walk by, they get wrong, you reply then shit get blown
Way out of proportion way past discussion
Just you against them, pick one then rush them
Figure you get jumped here that's next
They don't wanna stop there now they bustin'

Now you gushin', ambulance rushin'
You to the hospital with a bad concussion
Plus you hit four times but it hit yo spine
Paralyzed waist down and ya wheelchair bound
Never mind that now you lucky to be alive
Just thinkin' it all started fussin' wit three guys
Nigga pride in the way but your pride is the way you can fuck
Around get shot down any day

Niggas die everyday, all little bullshit
Dope money, dice games, ordinary hood shit
Could this be cuz of hip-hop music
Or did the ones with the good sense not use it?
Usually niggas don't know what to do when they back against the wall
So they just start shootin'
For red or for blue or for blow I guess
From Bankhead at the old projects

No more stress, now I'm straight
Now I get it, now I take time to think
Before I make mistakes just for my family stake
That part of me left yesterday
The heart of me is strong today
No regrets I'm blessed to say the old me dead and gone away

Oh hey, I've been travelin' on this road too long
Just tryin' to find my way back home
But the old me's dead and gone
Dead and gone
And oh hey, I've been travelin' on this road too long
Just tryin' to find my way back home
But the old me's dead and gone
Dead and gone, dead and

I ain't neva been scared, I live through tragic
Situations could been dead lookin' back at it
Most of that shit didn't even have to happen
But you don't think about it when you out there trappin'
In the apartments hangin', smokin' and rappin'
Niggas start shit next thing we know we cappin'
Get locked up then didn't even get mad
Now I think about that what a life I had

Most of that shit look back just laugh
Some shit still look back get sad
Thinkin' my home boy still be around
Had I not hit the nigga in the mouth that time
I won that fight I lost that war
I could still see my nigga walkin' out that door
Who would of thought I'd never see Philant no more
Got enough dead homies I don't want no more

Cuz a nigga his jump cost me more
I'd a took that ass whoopin' out for sure
Now think before I risk my life
Take them chances to get my stripes
A nigga put his hands on me alright
Otherwise stand there talk shit all night
Cuz I hit you and you sue me
I shoot you get locked up poor me

No more stress now I'm straight
Now I get it now I take time to think
Before I make mistake just for my family stake
That part of me left yesterday
The heart of me is strong today
No regrets I'm blessed to say the old me dead and gone away

Oh hey, I've been travelin' on this road too long
Just tryin' to find my way back home
But the old me's dead and gone
Dead and gone
And oh hey, I've been travelin' on this road too long
Just tryin' to find my way back home
But the old me's dead and gone
Dead and gone

I turn my head to the east, I don't see nobody by my side
I turn my head to the west, still nobody in sight
So I turn my head to the north, swallow that pill that they call pride
That old me's dead and gone but the new me will be alright
I turn my head to the east, I don't see nobody by my side
I turn my head to the west, still nobody in sight
So I turn my head to the north, swallow that pill that they call pride
That old me's dead and gone but the new me will be alright, 'cause

Oh hey, I've been travelin' on this road too long
Just tryin' to find my way back home
But the old me's dead and gone
Dead and gone
And oh hey, I've been travelin' on this road too long
Just tryin' to find my way back home
But the old me's dead and gone
Dead and gone, dead and


Wednesday, January 26, 2011

Warkah buat bonda

hari ini hari selasa...
eh..silap rabu la..
dari semalam dok meroyan saya..tak keruan...
huh..napa ya?

baru terdetik nak lihat planner...
hah! hari lahir mak hari ini la..weyh!!!
adoyai..
terus sebak saya...
berada di perantauan ...
tak dapat nak ucap selamat hari lahir buat bonda tersayang..

dari jauh..hanya doa dapat ku kirim....
semoga Allah lanjutkan usia mak,...
senang lau balik mak selalu masak yang best2 untuk anak mu ini..hehe...
doa agar mak diberikan kekuatan kesihatan sepanjang masa supaya dapat mencari rezeki....

mesti mak di kampung ternanti-nanti kepulangan anakandanya ini..
namun harus bikin bagaimana...
berada diperantauan...
anakmu ini mahu juga balik ke kampung halaman...
rindu amat pada mereka yang tersayang..sebagai mana mereka merindui saya..

mak, SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 49...
semoga panjang umur murah rezeki...insyaALLAH....

kek hari jadi versi maya..hehe

Tuesday, January 25, 2011

Pabila Mahasiswa Berdemokrasi...



hangat..hangit...bahang mula terasa dipelusuk bumi Mineden apabila aura Pilihanraya Kampus (PRK) mula merebak ke serata USM..
PRK...apa itu PRK?
kerajaan sesebuah negara dibentuk selepas satu pilihanraya dijalankan untuk memilih ahli dewan perwakilan rakyat ataupun dikenali sebagai parlimen...
badan politik yang memenangi kerusi parlimen yang paling banyak akan memerintah serta menerajui lantas membentuk sesebuah kerajaan bagi mentadbir negara itu...

ciri yang sama juga diperlihatkan dalam situasi suasana kampus di mana sebuah pilihanraya dijalankan bagi memilih wakil2 setiap pusat pengajian bagi memenuhi kerusi2 Majlis Perwakilan Pelajar...
bagi sesetengah mahasiswa USm, inilah masa yang ditunggu-tunggu oleh mereka...
yang kecewa tahun lepas akan kembali bertading bagi merebut kerusi itu semula..
bagi yang baru bergelar mahasiswa tercabar serta teringin untuk menyandang kerusi panas itu....
serta yang memerintah sibuk berkempen untuk mempertahankan kerusi yang mereka selesa duduki...

apasahaja mereka berlatarbelakangkan, yang penting teras perjuangan mereka ialah kebajikan mahasiswa serta demokrasi di kampus..
sejauh manakah perjuangan mereka berhasil mahupun sejujur manakah mereka mengotakan janji mereka dalam manifesto mereka, itu anda sebagai rakyat kampus yang akan menilai...
pokok pangkalnya, anda sebagai warganegara kampus USM berhak untuk mengundi serta memilih calon yang anda yakin mampu membawa satu perubahan kepada warga kampus terutamanya dari aspek kebajikan mahasiswa....

menyebut perjuangan kebajikan mahasiswa, isu yang hangat kali ini ialahsistem WIFI desa yang perlu dinaik taraf, penutupan kafe desasiswa fajar harapan serta jika pelajar mengundi pihak Pro-M, mereka tidak akan diberikan bilik di desasiswa (merujuk kepada risalah yang baru saya terima sebentar tadi). tidak ketinggalan pula isu Komuter U yang maish lagi hangat diperdebatkan...
bagi pihak lawan pula, mereka masih lagi mempertahankan setiap tujahan serangan politik dari pihak lawannya...

walau apapun kita sebagai pengundi...duduk dan lihat sahajalah apa yang akan mereka lakukan sebagai permainan politik mereka...
yang penting, mana yang baik kita sokong serta yang kurang molek kita ketepikan...
masing2 diberikan akal fikiran untuk berfikir serta memilih mana calon yang paling pantas buat mereka...
semoga suasana politik kampus kita akan lebih matang serta kebajikan mahasiswa terjamin....
kepada yang bertanding pula selamat berkempen...berfikir sebelum mejual manifesto anda....
yang akan menang pula TAHNIAH diucapkan...selamat menjalankan tugas serta laksanakan tanggungjawab anda..tunaikan segala manifesto...pastikan hak kami terJAMIN!!!

Monday, January 24, 2011

Antara dua darjat...

orang kurus dengan orang gemuk..
sama sahaja..cuma yang gemuk ada kelebihan....
iaitu kelebihan berat badan...

orang rendah dengan orang tinggi...
sama juga...cuma beza orang tinggi pakai kain lebih...orang pendik tak sampai tinggi...

orang kaya dengan orang miskin...
tiada apa yang beza...
makan nasi juga setiap hari kan?

orang pandai dengan orang bodoh...
serupa juga...
pandai mana pon guru juga yang ajar...

orang laki dengan perempuan...
tetap sekata...
akhirnya kejinjang pelamin juga...

itulah dia...
cerita antara dua darjat..
tiada apa yang membezakan kita...
kenapa kita mesti benci-membenci antara satu sama lain?
kau cina..aku melayu..apa beza?
nenek moyang kita pon sama...
kata 1malaysia? jangan lah macam nie...
hormat sesama kita ya!!!

Evolusi perhubungan....edisi gambar sahaja...

ni nak cerita satu ceritalah..cerita evolusi perhubungan...edisi gambar..so, korg pandai2 la nak paham2 yer..
layanzzzzzzzzzzzzz~


lepas spm-2009

beli guna duit gaji pertama kerja...2009-2010

hp abg muha punya..2010

di beli selepas semua hp di atas rosak..jun 2010-kini

dibeli 3hari selepas masuk USM-kini

HP cina jer..kene tipu kot..amat sakit hati..pakai kejap jer..dalam 2 minggu...



HP kini..23jan2010..hope dapat pakai sampai bila2...

Apabila mahasiswa mengalahkan artis...

sebut sahaja mahasiswa/i kini...
apakah yang terlintas di pemikiran anda?

bijak? pandai? hebat? petah berkata?
namun siswa hari ini lebih 'advanced' daripada itu, mereka bukan sahaja hebat di dalam kelas..bahkan mereka juga hebat bersaing dalam istilah bergaya...
siswa hari ini sangat kaya...

kaya di sini merujuk kepada siswa USM lah yer...sebab saya mahasiswa usm...
apa tidaknya, hampir kebanyakan mereka memperolehi tajaan biasiswa tak kira lah JPA, BKTAI, biasiswa dari mana2 syarikat mahupun PTPTN...

saya lihat mereka sangat tidak terlalu bijak dalam menguruskan kewangan mereka...
simptom keborosan dapat dilihat apabila musim elaun semester baru masuk...
di sini lah saya mengertikatakan mereka sebagai kelompok yang sangat pandai bergaya mengalahkan artis...
ada yang membeli telefon bimbit baru, ada yang membeli komputer riba baru dan sebagainya, hampir setiap minggu mereka akan memeriahkan pusat2 membeli belah setempat dan memborong sakan barangan yang ada di pusat membeli belah itu....

dan sesuatu yang hebat akan melanda setiap kali saya menghadiri kuliah....
kadang2 saya rasa seolah2 berada di konvensyen fesyen antarabangsa....
pakaian mereka main lagi....terutama yang kaum hawa...
DAHSYAT!!!!
seakan2 mereka akan berlawan antara satu sama lain pula....siapa pakai pakaian paling cantik+mahal dia menang....haha...ada pula yang terdedah depan belakang, bawah atas....
ni yang payah...ini lah yang dikatakan penderaan mata terhadap kaum adam..haha...
tak fasal2 kaum adam dapat temgok 'wayang kulit' free pulak kan..
nasihat saya kepada kaum tersebut ini pula, nak bergaya silakanlah, tapi hormatilah orang lain....yang penting jangan terlalu boros berbelanja pakaian baru sehingga kewangan sendiri terabai serta pelajaran juga....

dan yang paling mustahak ialah...HENTIKAN PENDERAAN MATA KEPADA KAMI KAUM ADAM!!!!




sekadar gambar hiasan sahaja

Sunday, January 23, 2011

Gerai Harmonika....

Hadis Nabi S.A.W, 9/10 rezeki dari perniagaan,walau pon hadis ini masih diragui lagi kesahihannya,
tapi saya sangat tertarik dengan pernyataan ini..
yalah, jika kita fikir betul2....dengan melalui jalan perniagaan sahajalah kita akan mendapat memajukan diri lantas melipatgandakan pendapatan kita...
sehubungan dengan itu..
saya sudah mula menanam minat dalam bidang perniagaan seawal umur 13tahun lagi dengan menjalankan perniagaan menjual makanan segera disekolah..huhu....
agak menguntungkan juga la masa itu..
saya masih ingat lagi masa saya tingkatan 2, ketika itu saya mengambil sijil darjah khas sekolah agama kerajaan johor....
saya mampu membayar semua yuran pengajian serta segala perbelanjaan buku teks dengan menggunakan duit hasil daripada keuntungan saya...alhamdulillah..
kerja peniagaan menjual makanan segera saya berlarutan sehingga ke tingkatan 3..kemudian masa tingkatan 4 sudah berhenti kerana masuk asrama penuh...
tidak cukup dengan itu, masa saya dalam pengajian program matrikulasi di kolej matrikulasi johor, saya menjalankan perniagaan cybercafe di bilik saya..huhu...mennyediakan sewaan jalur lebar kepada sesiapa yang berminat dengan mengenakan bayaran sebanyak hanya RM1.00 sejam....
memang memberi pulangan apabila saya tidak perlu untuk membayar sewa bulanan jalur lebar saya selama 5bulan..segalanya dapat dibayar dengan hasil sewaan jalur lebar saya...

bagi saya perniagaan yang dijalankan memberi kepuasan...
saya sangat komited dalam melakukan kerja2 yang saya suka lakukan....
sedikit sebanyak dengan berniaga dapat mengurangkan sedikit rasa stress saya walaupon berniaga sememangnya memenatkan...


GERAI HARMONIKA

minggu lepas saya telah diberikan mandat oleh MT majlis penghuni desasiswa fajar harapan USM, untuk menjadi pengarah projek untuk gerai jualan MPD untuk Healthy Lifestyle Campaign,,..

memikul tanggungjawab sebagai CEO gerai ini amat saya suka dan saya terima dengan hati terbuka kerana inilah minat saya...
huhu....walau pon saya diberi masa yang sangat singkat untuk membuat persiapan gerai, namun alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar...antara menu yang menjadi jualan hangat semasa hari kejadian ialah Ice Blended dan \jagung manis...

di sini saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat dengan jualan saya...mereka yang banyak memberikan bantuan sepanjang perjalanan jualan terutamanya MT MPDFajar Harapan serta barisan exco Jabatan Keusahawanan dan Penajaan....JASA ANDA AMAT DIKENANG....








Thursday, January 20, 2011

Fenomena lelaki ke dapur....wajarkah?

dapur dan wanitra adalah pasangan yang tidak dapat dibezakan lagi...
wanita juga sememangnya sinonim dengan tugasan memasak...
namun akhir2 ini, hangat diperbincangkan di FB, wanita tidak seharusnya hanya dilabel sebagai tukang masak didapur...
namun hebat sangatkah wanita di arena dapur?
haaaaaaaaaaaaaaaaa.....itu persoalannya pada hari ini...
adakah wanita begitu hebat di dapur?
bagaimana pula jika kaum adam lebih hebat beraksi di dapur...??
bagi saya, zaman ini, bidang masak memasak sememangnya dikuasai oleh kaum lelaki...
dan bagi saya tidak salah lelaki untuk berada didapur dan memegang sudip, pisau atau sebagainya...

bagi saya pula, masak memasak sememangnya menjadi hobi bagi saya...
pada awalnya saya selalu digelakkan oleh keluarga, kawan2 kerana suka memasak...
mereka cakap lelaki mana boleh masak..itu kerja perempuan....
hahha...saya selalu tergelak...
pengalaman manis yang saya ingat semasa darjah 4, saya ada kem di sekolah....ada pertandingan memasak...
huh...semua yang masuk akak2 ok yang da sudah anak dara....tapi orang cakap..umur bukan melambangkan keupayaan..ya! saya menang dalam pertandingan memasak itu...masa itu memamng mereka tak puas hati la dengan keputusan juri..bagaimana saya ni yang baru setahun jagung tampak mentah lagi mampu mengalahkan mereka..huhu...tidak mengapalah itu kan~


haha..kembali kepada tajuk kita...
salah ker lelaki ke dapur?
rasanya jika hendak dibandingkan antara lelaki dan perempuan, kaum adam lebih menyerlah kot dalam bidang masakan ini...
lihat sahaja lah dengan tokoh2 dalam bidang masakan...majoriti mereka adalah kaum lelaki...seperti chef wan, seorang tokoh besar bertaraf antarabangsa dalam bidang masakan...
saya sebenarnya sangat mengkagumi beliau...


namun walau apapun, kaum hawa lebih sinonim dengan kerja2 dapur...ialah, mereka kan ibu..mereka juga isteri..mereka yang akan layan suami serta keluarga mereka..dan air tangan mereka sangat ternilai dan tak dapat ditandingi oleh mana2 lelaki...
=)

Wednesday, January 19, 2011

Komited dalam kepimpinan....



semenjak saya menjejaki bumi USM...
suatu benda yang pelik telah melanda diri saya...
suatu benda yang tak pernah terjadi dalam seumur hidup saya...
semenjak saya bergelar mahasiswa USM..
saya telah menjadi begitu aktif...
saya giat menceburkan diri dalam pelbagai aktiviti...
apa yang saya rasa bila beraktiviti, sangat seronok kerana di saat ini lah saya akan mempunyai ramai kawan dikeliling...
kerana, selama ini saya hanya bertemankan diri sendiri bila tiada beraktiviti, apabila beraktiviti, saya akan mempunyai kehidupan yang sangat riang kerana kebiasaannya saya akan kebosanan bila bersendirian...






saya juga memegang beberapa jawatan.....
ada ramai kawan saya bertanyakan pada saya bagaimana saya boleh memegang beberapa jawatan dalam satu masa...
bagi saya memegang jawatan bukan hanya sekadar memyandang kepopularitian...
memegang jawatan adalah satu tanggungjawab serta amanah ynag sangat berat untuk dipikul..

bagi saya, dalam memberi komitmen kepada sesebuah badan kepimpinan, kunci utama dalam menjalankan jawatan dengan baik ialah dengan memberi sepenuh tumpuan serta KOMITED dalam menjalankan tanggungjawab...
jika kita tidak mampu dalam memberikan tumpuan dalam jawatan atau tugas kita secara amnya, jangan mengada2 untuk memegang sebarang jawatan..
ramai lagi insan cemmerlang di luar sana yang mahukan jawatan anda...
apabila kita menjadi ketua dalam sesebuah jawatankuasa, kunci utama kejayaan adalah memberi perhatian kepada setiap tugasan yang dilakukan oleh anak buah...
kebajikan mereka amat penting dan seharusnya diutamakan...
sebagai pemimpin juga, kita tidak seharusnya memilih bulu dalam memberi layanan terhadap setiap anak buah kita....






selain itu, sebagai pemimpin kepada sesebuah organisasi, kita seharusnya tidak mencampurkan masalah peribadi dengan kepimpinan...
perkara ini amat perlu kerana, pemimpin tidak boleh emosi dalam menjalankan tugas...
apa yang saya lihat dalam pelbagai kepimpinan yang pernah saya sertai,
ada sesetengah pemimpin yang bersikap lepas tangan dengan anak buahnya, serta melupakan kebajikan anak buahnya,
perkara inilah yang akan menyebabkan sesebuah organisasi itu tidak akan berkembang dek kerana sikap ketua ini yang hanya ibarat enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing2...
walau apapun yang paling penting, sikap tolak ansur dan keikhlasan adalah perlu dalam hidup kita seharian dalam definisi kepimpinan berorganisasi...


Tuesday, January 18, 2011

Maaf....perlu ke di ucapkan?




maaf....ungkapan biasa kita dengari seharian...
namun fahamkah kita definisi sebenar frasa maaf itu sendiri...
dan bagaimana kita mengungkapkan perkataan itu...
bagaimana perasaan kita semasa meungkapkan perkataan itu pula?
namun itu bukanlah iisu sebenar yang mahu saya bangkitkan di sini...

TAJUK : sudah buat salah pandai2 lah mintak maaf............


pernah tak anda ditipu?
bagaimana pula jika anda dianiaya?

semestinya anda akan merasakan sakit hati bukan?
ya! saya pasti anda akan merasakan sebegergini..
ini adalah lumrah sebahagian hidup kita...
kita akan rasa tidak selesa, tidak puas hati, marah atau meskipun benci apabila diri kta dikasari, ditipu, mahupun dianiaya....
bagi saya, perkara paling saya benci ialah, memungkiri janji..

namun bagi saya, saya seorang yang mudah berkecil hati walau dari segi luaran saya memang akan mudah dilihat sebagai seorang yang kuat merajuk...
namun ingin saya tegaskan disini, saya bukan orang yang begitu....
saya seorang yang suka pendamkan kemarahan saya...
jika saya tidak puas hati dengan seseorang saya akan menunjukkan kemarahan saya itu...
namun kadang2mahu sahaja saya luahkan perasaan saya yang terpendam ini..

namun apa yang menyedihkan, jika saya bersikap berdiam diri, mereka yang melakukan kesalahan kepada saya enggan mengaku kesilapan mereka meskipun mereka sedar mereka telah silap melukakan hati saya,,,
saya memang cukup pantang orang yang suka berjanji kosong dengan saya, rasa sangat ditpu dan saya rasakan diri saya ini sangat hina, mudah diperkotak katikkan ornag lain....
nasihat saya, jika sesiapa ada melakukan kesalahan kepada sesiapa sahaja, minta lah maaf sewajarnya..
dan juga jangan suka untuk melukakan hati orang lain....
jika berjanji mahu keluar bersama, tunaikan janji anda...
\cuba bayangkan anda berada ditempat mangsa...
apakah perasaan anda????


fikir2 kanlah....

Monday, January 17, 2011

Mengapa wanita memerlukan lelaki?


Wanita tidak semestinya memerlukan lelaki, tetapi wanita dan lelaki saling memerlukan, cinta itu anugerah.
Mengapa wanita memerlukan lelaki di dalam hidupnya? Untuk beberapa waktu dahulu, ia begitu memukul-mukul kepala. Ya, apa perlu seorang wanita yang bebas mempertaruhkan sebahagian besar hidupnya kepada tangan seorang lelaki?
Bukankah lebih hebat jalan dihujung minggu bersama kawan rapat, berkenyit-kenyitan mata kepada lelaki kacak yang saling tidak putus dan tidak lokek senyum tanda salam perkenalan.
Saya mempunyai seorang rakan, sederhana cantik, tidak terlalu kurus tidak terlalu gemuk, tidak terlalu buruk, tidak terlalu jelita, manisnya ada, santunnya memikat orang tua, beragama juga kerana selalu sahaja diceritakan dia terhendap-hendap membawa sejadah masuk ke bilik stor kecil untuk solat, dan dia sentiasa cuba gembira dengan kehidupannya yang solo.
Tetapi saya fikir, saya faham apa yang berputar-putar dalam kepalanya. Dia tidak dapat berdusta betapa kebahagiaan cinta kawan-kawan membuatnya cemburu, dan membuatnya selalu terfikir-fikir: Apalah perasaan gadis yang dipuja dan dicintai hebat oleh seorang lelaki.
Kawan, saya harap dia membaca artikel ini. Cinta tidak datang dipaksa-paksa. Cinta tidak juga datang kala kita mahukannya. Jika kita mahukan ia menjadi air, ia datang seperti api.
Tetapi, jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit.
Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak.
Tetapi lelaki yang baik, jika tuhan mahukan dia menemani kita sepanjang hayat, membimbing kelakuan kita, menjaga kemurnian kalbu bersama-sama, mendidik, membuka jalan agar kita dapat memperdalam selok-belok agama yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana, dan memberikan kita zuriat yang halal lagi dirahmatiNya.

Dia akan datang apabila tiba masanya. Lambat atau cepat, maafkan saya, kerana Allah itu yang lebih mengetahui.

Kawan, kedatangan seorang lelaki dalam kehidupan seorang wanita seperti manusia kudung yang diberikan semula sebelah kakinya. Dia menyempurnakan kita. Namun, tidak kira semasyhuk mana sekalipun perkasihan dua jantina, selain perkara yang cantik-cantik dan molek-molek, kita sebagai wanita, harus bersedia menerima kehodohan-kehodohan perhubungan.
Kerana apabila kita mempersilakan seorang lelaki duduk di samping kita untuk sepanjang hayat, bererti kita harus langsung juga mempersilakan sekian masalahnya berbaring di bahu kita.
Kerana itu tidak hairan jika kita mendengar ada di kalangan kita, gadis, yang merungut-rungut kerana tanggungjawabnya terhadap keperluan hidup lelaki tidak juga berkurangan walaupun belum lagi berkahwin.
Ya, lelaki memang mendatangkan bahagia. Tetapi lelaki juga mendatangkan sengsara. Namun jika kita bijak menatangnya, semuanya pasti baik-baik sahaja. Itulah adat dalam perhubungan. Yang buruk-buruk pasti ada.
Barangkali daripada si dia, barangkali juga daripada kita, tetapi kita harus cermat mengimbangkannya agar jodoh berkekalan ke hari tua. Bagi yang sedang galak bercinta dengan lelaki permata jiwa tetapi menerima tentangan keluarga dua pihak, jika anda fikir anda tidak mungkin mampu hidup bahagia tanpa restu ibu bapa, maka ada baiknya anda menyerah kalah saja.
Walaupun tidak saling memiliki, dan cinta tidak juga diwali dan dinikahi, anda dan dia tetap pengantin di dalam jiwa.
Barangkali sudah sampai masanya anda mencari sahaja lelaki lain untuk dibawa pulang menemui ibu bapa. Bercakap soal kahwin, beberapa kenalan rapat yang dewasa bersama-sama.
Sejak zaman gatal-menggatal kenyit mengenyit kala di bangku pengajian, kini sudah disunting, dan bakal menjadi isteri kepada lelaki yang mereka cintai.
Semoga mereka tak tersalah pilih. Dan semoga lelaki yang dipilih, melaksanakan tanggungjawab dan melunaskan hak suami isteri.
Wanita, kita dicipta dengan kemuliaan syahadah. Kerana benih seorang lelaki, kita ini tersenyawa, dikurnia tenaga sehingga kita mampu menyibak jalan keluar dari rahim ibu untuk melihat dunia.
Kerana benih seorang lelaki, kita ini ditiupkan jiwa, menjadi manusia, dan mencari seorang lelaki untuk dicintai, sebagaimana ibu diilhamkan tuhan untuk berkasih sayang dengan bapa.
Dan kerana tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Pencipta, kita wanita, kita ini diciptakan daripada lengkungan rusuk kiri lelaki, tidak terlalu gagah sehingga mengenepi kudrat lelaki, tidak juga terlalu lemah sehingga jatuh menyembah kaki.
Tetapi kerana ciptaan tuhan itu indah, kita terbit daripada rusuk lelaki, bukan dekat kepala untuk dijunjungi, bukan dekat bahu untuk membebani, bukan dekat lengan untuk dijulangi, bukan dekat jari untuk disakiti, bukan dekat pinggul untuk dihenyaki, bukan dekat lutut untuk ditindihi, bukan dekat kaki untuk ditunggangi, tetapi dekat pelusuk hati untuk dimulia, disayangi dan dicintai.
Andai lelaki itu burung yang terbang, kita adalah angin lembut yang bersisir-sisiran sepanjang perjalanannya. Tetapi kerana fitrah kejadian tuhan wanita itu kebergantungan hidupnya harus saja diserahkan kepada seorang lelaki yang boleh melindungi, maka kita pun tidak selamanya mahu menjadi angin semata-mata.
Kita mahu menjadi bunga, menghias sayapnya. Kita mahu terus bersama-sama, terbang dari rendah perkebunan bunga sehingga ke sayup langit terbuka, sehingga jalannya yang paling hujung, sehingga kita tua, rapuh dan mati.
Tetapi kita bahagia dalam dakapannya, semoga kita semua diketemukan dengan jodoh yang baik. InsyaAllah.

SIFE...apa itu????

SIFE (Students In Free Enterprise) is an international non-profit organization that works with leaders in business and higher education to mobilize university students to make a difference in their communities while developing the skills to become socially responsible business leaders. Participating students form teams on their university campuses and apply business concepts to develop outreach projects that improve the quality of life and standard of living for people in need. An annual series of regional and national competitions provides a forum for teams to present the results of their projects, and to be evaluated by business leaders serving as judges. National champion teams advance to the prestigious SIFE World Cup. In addition to the community aspect of the program, SIFE’s leadership and career initiatives create meaningful opportunities for learning and exchange among the participants as well as the placement of students and alumni with companies in search of emerging talent.

History

SIFE was established in 1975 in the United States of America. The founder of SIFE was Robert T. Davis, a lawyer from Texas. He founded SIFE on behalf of the National Leadership Institute.
SIFE was originally a regional leadership training program attended by university students who were required to teach their communities what they had learned. Eventually, these university students were judged competitively on the outcomes of their efforts. The principle remains the same today but the scope has been broadened to encompass both teaching and learning through practical application of knowledge and skills gained at university, in the wider community by means of student-designed outreach projects.

Operating Model

SIFE projects literally change the world through highly dedicated student teams of more than 1500 university campuses in 40 countries. SIFE offers these students the opportunity to develop leadership, teamwork and communication skills through learning, practicing and teaching the principles of free enterprise, thereby improving the standard of living for millions in the process. Guided by distinguished faculty advisors and supported by businesses around the globe, SIFE Teams teach important concepts through educational outreach projects, including market economics, entrepreneurship, personal and financial success, and business ethics to better themselves, their communities and their countries. Each year, SIFE competitions are held worldwide, drawing together thousands of students and business leaders to pay tribute to these extraordinary educational outreach projects.

Saturday, January 15, 2011

Bercuti di Pangkor Island





firstly..huhu...1st time datang kepulau pangkor...
sebelum nie pernah pon just samapai jeti lumut ja...
hari ni akhirnya dapat gak rasa sampai ke bumi pangkor....
memang syokk...
agak indah...
fuh~
pergi ni pon sebenarnya ada program kan, so saya datang not just melancong...tapi perlu lengkapkan tarining about SIFE...
apa itu SIFE???
post lain saya akan cerita...huhu....

pangkor ni memang best wo~syokk habis beb...
masa aktiviti petang tadi di  pantai pasir bogak, nampak la pula burung enggang or burung kenyalang..ingatkan burung tuh ada di sarawak sahaja, rupanya di sini pon ada...huhu....

pantai yang putih..not bad, setanding dengan batu  feringghi...
ada pula tugu 1Malaysia kat pantai tuh..fuhh~
memang seronok la dapat bercuti ni, walau terpaksa lalui kursus yang agak tak paham..huhu....
setelah melalui seminggu yang amat sebuk serta masalah kawan sekeliling~akhirnya dapat jugak relax2 sikit..hurmm.....
masa mula sampai tadi, nampak ramai penjual jual sotong kering..rasanya sini memang popular dengan sotong kering....huhu...tapi yang kurang manis, JPA tak masuk lagi..huhu...HEP cakap masuk arini..ingat nk shopping sakan kat pangkor nie..huhu....
anyway, mata da mengantuk..mahu tidur....esok ada program lagi...nite~


hotel penginapan

Thursday, January 13, 2011

Kerana sehelai baju Padini

ni nak citer la satu kisah yang baru jer berlaku pagi tadi...
pada sebuah pagi yang agak terik lagi memanaskan...
pelik juga dengan perubahan cuaca semasa yang sangat panas walau baru bulan januari..
biasanya monsoon akan bertukar pada bulan mac...
ntahlah...kuasa tuhan....jangan dipertikaikan...huhu....

berbalik kepada cerita asal...
semalam saya 'withdraw' duit RM160, berbajet untuk membeli sepasang sandal+sehelai kemeja+sehelai 'sweater'...

hari yang ditunggu-tunggu pon menjelma, pagi2 lagi aku da bangun (padahal pukul 9)...haha....bersiap segala bagai..keluar ke Queensbay Mall shopping complex, pusat membeli belah ter'feymes' di pulau mutiara ni...haha..buat masa ini sahaja la,

punyalah semangat nak ber'shopping' sebab da seminggu tak shopping la kata kan , sampai saya tak pandai nak bajet masa, apa tak nya, sampai di QB tuh pukul 10.30pagi...awal gila..hahha....semua kedai masih belum buka lagi...

hahaha...sampai2 ja terus menuju ke sasaran tempat untuk membeli belah..-JUSCO-
sampai2 jer sangat berkenan dengan sehelai kemeja berjenama Padini, sweet kot baju tuh...sangat2 la berkenan pada masa itu...
baju tuh agak stylo lah...
pulaknya ada diskaun pulak kan...
belek punya belek, pilih punya pilih, eh, takde promoter ker yang nak layan saya???
hampeh betul lah~T.T
tunggu hampir 10 minit, baru ada promoter datang...
dengan ayt berlagak beliau berkata:

"aiyo,ni baju aaa, xde saiz besaq la..semua kicik2 saje................"

aku dengan muka hampeh serta hampa sangat kecewa dengan pernyataan di atas..
cuba pula cari jenama lain, SEED....
aktiviti yang sama berlaku..belek membelek..ushar meng-ushar....
tiba2 datang seorang brader yang bajet kacak+macho....
datang2 kat saya cakap:

"adik, ni baju semua straight cut,,takde saiz adik, adik jangan risau takyah carik, sia2 jer......"

siot btul la brader nie...
habis mood nak ber'shoppinh' harini...
lantas saya mengambil keputusan ambil saja mana2 baju yang bersesuaian dengan saiz badan nie...
kemudian terus bayar, dan balik..~mood rosak~

masa perjalanan balik tuh, rasa menyesal pula selama ni saya kuat makan, selama ni tak pernah pon beringat nak jaga badan...hurmm..apekan daya...
as a conclusion: ramai kawan2 saya perli saya sebab saya kedekut nak beli baju2 yang berjenama, tapi saya bukan kedekut okay~ saya takda saiz yang sesuai..sebab tuh tak beli..ikut hati nak jer beli..tp apekan daya~badan ni comel sangat...huhu~

Wednesday, January 12, 2011

Gagal sebagai bekalan




Manusia dijadikan dengan fitrah yang menginginkan keamanan dan kesejahteraan didalam hidup. Tetapi Allah tidak mengurniakan semua manusia dengan keamanan dan kesenangan hidup di dunia mahupun di akhirat. Boleh jadi seseorang itu sangat bahagia di dunia tetapi diazab di hari akhirat dan boleh jadi seorang seseorang itu sengsara di dunia tetapi bahagia di akhirat dan boleh jadi seseorang itu bahagia atau sengsara di dunia mahupun di akhirat.

Firman Allah: 

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui.
(Al-Baqarah:216)


Dalam menyelusuri jalan mengharapkan redha Allah ini, kita akan sentiasa berhadapan dengan mehnah1 dan tribulasi2 yang disediakan oleh Allah sebagai tanda ujian untuk membuktikan bahawa kita adalah golongan yang beriman kepada Allah

Firman Allah:

Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk surga, padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad diantaramu dan belum nyata orang-orang yang sabar.
(Ali-Imran:142)


Syurga adalah sebuah tempat yang sangat diidamkan oleh manusia. Syurga juga digambarkan dengan gambaran-gambaran yang meruntun jiwa, tetapi siapakah golongan yang sebenarnya layak untuk dinobatkan ke dalam syurga?

Ujian yang dikurniakan kepada kita adalah bukti yang melayakkan kita mengecapi manisnya syurga. Tanpa ujian kita masih belum disahkan lagi kelayakkan sebagai orang yang beriman.


Ujian juga menjadi sebuah medan untuk manusia mengkoreksi diri dan bermuhasabah. Mungkin selama ini kita sentiasa berada didalam zon yang amat selesa sehingga melalaikan tanggungjawab yang diberikan oleh Allah, tetapi kerana sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim, Dia masih lagi menguji kita untuk tersedar dan kembali padaNya.


Allah menceritakan tentang ganjaran yang diperolehi oleh seseorang yang menafkahkan harta dan jiwanya kepada Allah SWT.




Firman Allah:

Sesungguhnya Allah Telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Quran. dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar.
(At-Taubah:111)

Itulah janji yang telah ditawarkan oleh Allah dalam bentuk jual beli, walaupun kita gugur didalam perjuangan, kita gugur untuk mendapatkan rindu kepada Allah.

Firman Allah:

Janganlah kamu berhati lemah dalam mengejar mereka (musuhmu). jika kamu menderita kesakitan, Maka Sesungguhnya merekapun menderita kesakitan (pula), sebagaimana kamu menderitanya, sedang kamu mengharap dari pada Allah apa yang tidak mereka harapkan. dan adalah Allah Maha mengetahui lagi Maha Bijaksana.
(An-Nisaa’:104)


Justeru sahabatku sekalian, didalam perjuangan ini tiada erti kekalahan, Allah sudah menyediakan ganjaran-ganjaran yang terbaik untuk manusia yang ikhlas berjuang dijalanNya. Biarkan setiap cercaan manusia menerpa kita, biarkan setiap ujian melanda, pastikan kita yakin dan terus maju untuk mendapatkan matlamat keredhaan Allah SWT.
SESUNGGUHNYA SYURGA ITU MANIS DAN JALAN MENUJU SYURGA ITU SANGAT PAHIT..

artikel dipetik dari iLuvislam.com


Glosari:

1. mehnah: bala, ujian, kesusahan
2. tribulasi: kesengsaraan

Tuesday, January 11, 2011

Facebook is for looser???

apercer nie beb kate FB is for looser?
haha..
actually saya sangat tertarik dengan artikel yang saya petik (sebenarnya kopipes jer)..haahaha
bukan apa, sekadar joking jer kot an~..paper pon..baca



10 Reasons Facebook Is For Losers

I am on Linked In and have over 800 contacts.

I use MyBlogLog and today I checked and have 713 contacts.

On Stumbler, I have over 100 friends and add about 5 a day when I want to.

I have 6 - six - contacts on Facebook.

What's up with that and what does that have to do with Needing Money?

Facebook has replaced MySpace as the hottest social network in the universe. Nope, I don't have numbers to back that statement up, but I think it is true.

friend came over for dinner a few weeks ago and he told me 1% of all people on earth have a facebook account. I wonder if some of those people in countries outside of the United States even know what a "facebook" is? They did not have a facebook at my college or place of learning, so the word was new to me too.

Anyway, some people who do internet marketing swear by Facebook. They claim they can make all kinds of money somehow or another using Facebook. I read a long post from some guy who wrote all about using flyers and getting 5% click thru and a bunch of other things. Then he said that his money making only worked a few times before his account was deleted. Fun.

Here is why Facebook is for LOSERS and it has nothing to do with making money. (I am just tired of hearing about Facebook and why it is soooo neat.).



1) Facebook specializes in bringing people together with their former classmates

I hated high school, so why would I be interested in seeing what "nobody I was ever friends" with is doing now? Most of the people onFacebook look like losers now, so what is the point?

Further, I think I am still friends with one person from college. Again, why in the world would I want to dig around on Facebook and see what people from college, whom I was never friends with, are up to now?

2) Facebook's interface sucks


Why?

If I join MyBlogLog or LinkedIn, I can find all kinds of people and websites from the "get go". I don't have to join, I can just start searching.

Go to Facebook.com. "Its Free, anyone can join". Nothing else to see. Yes, you can go to the Find Friends and search by a topic or even drill through names, but that's it. You can see a picture, but if you want to know anything else, you have to join.

To compare, go to Linkedin. Go to the bottom of the page. Enter in a name and bingo, you have the full profile of the person you are looking for, even if you are not a member or logged in.


3) The Wall

Who gives a rat's butt what you are doing today or this minute? People write the dumbest things like "I am using the bathroom" or "just changed the baby's diaper".

Now think about it. What kind of person finishes an activity and quickly runs to their computer and puts a post on their Wall? L-O-S-E-R, that's who.

4) Facebook is a time waster. 

A friend revealed to me today, she spends 1-2 hours A DAY onfacebook. Some of it is spent looking up old friends (losers from high school). But most of her time is spent trying to sound more interesting than the other people on her friends list.

So she makes up stuff to put on her wall like, "just finished reading Obamas book" or "Tutoring the baby in French while listening to Mozart". And she it not alone. I read lots of nonsense like this on people's walls like "working on my spiritual drumming", "finding my inner self", etc...

Its all made up. Losers just post what ever they think their little group of friends will believe that day.

Um, I think it would be a better waste of time to eat bon-bons and watch soap operas all day.


5) Everybody lies on Facebook

If you are divorced, you are "suddenly single!"
If you are out of work, you are "starting your own business!".
If you live at home, you are "homesick and visiting your parents!".
If you are not married, you are "single and loving it!"

Everybody has a great life on Facebook. What a place for losers.



Still want to stay on Facebook? Then get smart with Facebook! Get the Facebook Strategy Guide!  



6) Why would I want to network with my sister, co-workers or customers in the same place? 

Facebook is for everyone! Which means my family is on facebookalong with one or two of my coworkers, someone from another company I really want to work for, a few of my customers, ten losers from my high school, a lady from church, the next door neighbor and the guy I play golf with.

Do I really want all of those people to potentially know each other through me? Talk about the walls between your world coming down.

That sounds like the beginning of a nuclear network meltdown. Divorce, shootings, home invasions, ughh.

7) Facebook is full of middle aged people trying to hook up with that guy or girl from high school that for some reason, they think has frozen in time and still looks like they did when they were 17. 

Nothing screams loser like that.

8) Facebook is the MySpace of 2010

Just wait. In a few months you will be getting friend requests from some girl named "Jazmin" and a guy name "Pimp-O-Dellic" neither of whom you know.

Then there will be sparkly, bling a bling wallpapers for Facebook.

Finally, the last straw will be when ten people named Odinga from Nigeria want to friend you and tell you about the $10M you have in their bank that they need your help getting out of the country.

9) Your Facebook membership serves only to make the owners rich with your self absorbed content. You get nothing for your work.
There is no revenue share for your content, your life, your posts. They put ads on your profile and bank the payback. You get nada, loser.
There is no linkback, SEO benefit, no way to build something better and money making outside of Facebook.
Nobody is going to hire someone from Facebook. "Hey check out my wall. I need a job, man".
Try LinkedIn, The Ladders, heck Monster. At least that is where employers might look.

10) 10 years from now, you will be embarrassed about all the stuff you put on Facebook. 

But because it is the internet, it will be there forever..

You can throw the diary away from grade school.

You can burn your yearbooks.

You can pretend you never dated that guy with the Camaro your junior year.

Facebook lives forever. With all of your Wall posts, friends, everything.

Now you understand why Facebook is for losers...
hahaha..joking jerk yer~

Monday, January 10, 2011

Nama? apa ada?

orang cakap, bahasa jiwa bangsa.
orang cakap, bahasa menunjuk bangsa.

begitu juga dengan diri kita.
nama melambangkan kita.
nama itu membawa makna yang menjadi identiti kepada diri kita sendiri.

setiap insan yang lahir ke dunia akan diberikan nama oleh ibu bapa mereka.
dengan nama ini, ia menjadi lambang kepada identiti individu tersebut.
bagaimana kita hendak memanggil seseorang tanpa kehadiran sebuah nama?
bagaimana pula kita hendak mengenali seseorang tanpa merujuk kepada namanya terdahulu..bukankah itu sukar?

selain itu, ibu bapa kita akan memberikan kita nama yang sedap serta sesuai dengan diri kita.
nama itu juga membawa maksud kepada kita.
dan kadang2 nama itu membawa harapan ibu bapa kita kepada kita.
anda tentu mengetahui pengertian dari nama anda bukan?

sebagai contoh, nama saya, MOHD AKMAL.
membawa maksud, MOHD: yang lebih terpuji....AKMAL: yang lebih sempurna.
nama ini sangat saya suka kerana nama ini memberi impak serta kesan yang mendalam kepada diri saya,
kenapa?mengapa? hanya saya yang mengetahuinya..haha
hakikatnya, nama penting terhadap pembentukan peribad diri kita kerana, nama ibarat doa terhadap seseorang yang diucapkan oleh individu yang lain setiap hari.
oleh itu nama memainkan peranan penting dalam hidup kita.

anda sebagai manusia yang akan menerima atau akan mempunyai anak lagi, berilah anak anda nama yang terbaik.
kerana nama itu lambang kepada diri anak anda...
tapi jangan la sampaiberi anak anda nama seperti ini yer:



p/s: komen la yer..nk taw gak makne name anda...huhu

Sunday, January 9, 2011

Eh...tak jadi pulak? Ape kes nie FACEBOOK???





Internet faux news site Weekly World News posted an outrageous story that Facebook will be shut down on March 15th 2011, due to the stress it has put Founder Mark Zuckerberg through.
Normally this type of news would not even be worth our time and effort, but an unfortunate situation occurred where thousands of viewers actually believed the story and shared it on Facebook. Over the past hour, 40 of my 320+ friends shared this story, and I’ve received a couple messages and emails about it from “worried” fans. I expect that the situation will get worse, sparking more controversy over the Internet.
Here is a snippet from the article:
PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.
“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”
Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.
“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”
So just to confirm, this is a fake story by a faux news site, similar to that of The Onion and Chive. As a reminder, always fact check before passing on stories, or else what happened today will keep happening over and over (like this trend will ever stop anyway)… oh yea, use some common sense. Also, with a company estimated at being worth over $50 billion, why would anyone even think of suddenly shutting it down. As a friend said, it would obviously make sense to sell it off rather than just kill it all together.

No more FACEBOOKING after this~


"PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.
“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”
Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.
“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.” - SUMBER : weekly world news


akhirnya..yess..lau betul lah..saya sangat setuju yer anak2..haha...dapat fokus study nie..hua33...