PEMINAT AKU...haha

SILA TINGGALKAN LINK DI SINI

bukti aku kaki facebook....haha

Sila Klik LIKE

Saturday, December 24, 2011

Di penghujungan jalan.

Assalamualaikum.

alhamdulillah. hari ni bermulanya satu lagi fasa penting dalam semester I sidang akademik 2011/2012. hari ini bermulanya secara rasmi minggu ulangkaji sebelum peperiksaan. walaupon sebenarnya ak da mula lama da stady week ni..huhu..

Selamat sudah aku menempuh satu sem dengan suasana yang baru, kawan-kawan baru, pelajaran baru, yang penting KURSUS baru..huhu.. Secara keseluruhannya, sem ni jauh lebih baik dari sem yang lepas2. tak tahu la kenapa kan. tapi aku baru rasa nikmat sebagai seorang mahasiswa sem ni. aku baru rasa puas, bila aku pergi kuliah, aku paham apa yang aku pelajari, aku balik, aku boleh aplikasi apa yang aku pelajari. bukan seperti sebelum ini, sepatah haram pon aku tak paham yang aku pelajari.

Walaupon aku tahu, aku menghadapi cemuhan, makian serta tanda tanya bila aku bertukar rancangan. tapi aku terima pandangan mereka dengan hati yang terbuka. buat mereka yang ada cakap-cakap belakang pasal aku, aku ucapkan semoga kalian berjaya dengan rancangan pengajian SAINS MATEMATIK korg tuh..semoga Allah merahmati pelajran anda. cuba selami masalah aku, baru kalian akan paham yang aku rasai :)

Alhamdulillah, Aku bersyukur ke hadrat-Mu ya Allah. Engkau telah bukakan jalan bagiku.

Tidak akan istimewa 'KEJAYAAN' itu jika ia tidak melalui suatu usaha yang bermula dengan kegagalan. Sesudah kegagalan barulah terbit kejayaan yang hakiki.

Insyaallah aku akan lebih gigih untuk berusaha memperjuangkan masa depan aku. huhu :)

Semester ini juga banyak mengajar aku erti kehidupan yang sebenar. terutama dalam dunia realiti. Apabila kita sudah diberikan tanggungjawab untuk memimpin satu organisasi di kampus. memang berat tanggungjawab itu. walau bagaimanapun, aku akan terus galas, dan membawa organisasi itu ke tahap yang lebih baik daripada yang ada sekarang. itu janji aku, insyaallah. amin ^_^

Dalam organisai ini juga, banyak yang sudah aku pelajari. Ini baru menjadi pemimpin satu organisasi kecil. bagaimana agaknya aku jika diberikan peluang untuk mentadbir sebuah negara? berat. Masyaallah.

Semester ini juga aku dapat adik2, kawan2 baru..hee~

Aku ni kan spesis yang suka bergaul dengan ramai org..haha..

1st of all, ak nak gtaw la..aku ada adik angkat kat USM ni..bg aku dia memg spesial..tapi aku tak boleh nak go on dgn dia..sbab aku taknak dia kecewa satu hari nanti. dia ad buat entry khas kat blog dia pasal aku. thx adik. abg tak dpt nak beri komitment lagi..sbab abg segan dgn apa yang abg lakukan selama ni. dan abg rasa kamu akan terus sakit hati kalau abg buat mcm ni...

then, aku ada adik-adik junior school lama aku. diorg memang baik.. aku dah anggap mereka da macam adik aku sendiri. maklumla aku takda adik yang seusia dengan aku an~ tp sejak akhir-akhir ini, diorg da terlalu jarang contact aku. aku pon malas la nak amek taw pasal mereka,mungkin mereka terlalu bz..ak tgok pon diorg terlalu byk asaimen. tak macam time aku dulu..huhu..apa-apa pon senpai doakan korg terus bahagia dengan kehidupan korg. teguhkan iman, terus menggapai impian..da berjaya nanti jangan lupakan senpai yer :)


then, aku ad sorg kawan, ntah celah mana la aku jumpa dia..dia yg mula tegur aku kat FB ni.. dia ni kawan ngeteh aku la setiap malam..huhu..selalu ajak dia ngeteh. sporting..senang buat kawan..walaupon bahasa dia agak kaso gak cm ak, tp dia alim. Alhamdulillah, aku banyak berubah sem ni apabila aku berjumpa dia. mungkin dia asbab yang Allah berikan untuk aku menerima perubahan. semoga persahabatan kami akan berkekalan sampai bila-bila. amin.

Ni la Mr.Anep Saaid.

tak lupa juga buat kosmate aku. alhamdulillah. aku dikurniakan kosmate yang banyak membantu aku, Najib, fakhri, syafiq, Kembar aku, saiful akmal, amir songkram, mat'ee..ramai lagi la..tp yg ni spesial utk ak. banyak bantu aku masa aku mula-mula mendaftar di SK. mereka tahu aku takda basic Eko, mereka lah yg banyak bantu aku !

Ni najib.

Ni kembar aku. haha

last but not least..my best friend ever, wafi ramli dan Hafis. mereka bagai nyawa aku terutamanya wafi..banyak tolong ak. walaupon kadang2 tersentap dengan mereka bila makan tak ajak, tapi aku tahu, sebenarnya mereka sangat baik. mereka tak pernah jemu layan aku yg kuat menggedik ni.. thx kawan+sahabat dunia akhirat. aku tak tahu mcmana aku kalau aku kehilangan korg..huhu :)

aku dan wafi ramli :)

Akhir sekali. sempena exam final sem ni..aku merafakkan sepuluh jari, memohon maaf ampun seribu kpd semua kawan2 aku, pensyarah, sesiapa sahaja la yang aku kenal, mahupon tak kenal. Doakan aku berjaya dalam exam ni. amin :)

Ni la jadual exam aku. sempoi kan? balik awal sem ni..huhu








Wednesday, November 9, 2011

Den kono TAG la polak.

Happy.....err..Happy Evening u'ollzzz...

1st of all, aku sangat excited sebab aku rasa 1st time kena tag sejak aku mula berblogging. eh jap..2nd time kot..1st dulu kena ngn cik syarifah..tp malas nak balas..HAHA,,,

*jangan marah

OK. aku di-tag oleh junior USM aku,,cik Amalina Rahmat (please, nama dia takde NOR ok.)

ni blog dia. The Philosophy of Amalina. Blog dia NICE. kemas. cantik. tak macam blog aku yang ntah apa-apa..haha.. Idea dalam entry dia pon bernas. HAHA.. but no wonder la, sejak bila dia blogging, aku ni sejak bila la kan. haha...

[kopipes]-

So, here's the rules :
1. You must post these rules.
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5. Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
6. No tag back!
7. No stuff in the tagging section about 'YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS' YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WILL ALL HONESTLY) have tagged 11 people.

11 Perkara Mengenai Aku:

1) Nama sebenar aku.

mana-mana sahaja aku pergi, aku lebih mudah dikenali dengan nama FB aku, iaitu MUSLIHA AKMALLAMKA or AKMAL MUAR (ni zaman matrik). nampaknya FB semakin menguasai dunia. orang lain tak tahu pon nama aku sebenarnya and people simply call me, 'MUS'...actually MUS is my father's name. MUSLIM. nama penuh aku ikot IC ialah MOHD AKMAL B MD MUSLIM.

2) Jowo Totok.

tengok nama aku. nampak melayu. tengok muka. taknampak jawa. lidah pon takdela kelat jawa sangat. tapi hakikatnya aku JAWA TULEN. mak bapak aku pon jawa. dalam surat beranak diorg semua tertulis..."bangsanya: JAWA"...bangga nokzz~haha..tapi tak tahulah kenapa dalam surat beranak aku tertulis bangsa aku as MELAYU. boleh tak kalau aku nak tukar bangsa aku sebagai "JAWA"?

3) Asal.

aku dilahirkan kat Hospital Daerah Kota Tinggi, membesar di Felcra Sg ara Kota Tinggi, kemudian pindah ke Muar(skrg masuk daerah ledang), pastub pindah lagi...err* aku tak hengat la bape kali aku berpindah. hehe...now aku menetap kekal kot kat Kampung Parit Lintang, Muar 
*nama-nama kampung kat Muar memang pelik2..banyak parit ngn sungai..hehe..

4) Abang Sulung.

aku ada abang yang sudah meninggal dunia..sob33..abg sulung aku, meninggal masa beliau berumur 15tahun akibat barah otak dan meninggal pada harilahir aku ke-9...alangkah hibanya aku hari tuh~.

5) Kuat Pedas.

nama pon jawa, memang la aku kuat pedas. aku memang tak puas hati kalau makan tak berpeluh. sejak duk penang ni jarang dapat kepuasan masa makan. haha.

7) Produk Sekolah Sains.

sejak aku masuk USM ni, tak ramai yang tahu aku ni budak sekolah sains. lagipon untuk apa mereka nak tahu kan.? dan.dan.dan aku segan nak mengaku sekolah aku. sekolah no 1 kat malaysia kot..haha...SASER. tapi pencapaian aku tak pernah selarasa dengan title sekola aku. haha..lagipon, wujud lagi ke SASER kat mesia ni? haha..skrg da nama baru. 
*I HATE that new name.

8) Rumah.

aku tinggal kat RURAL AREA. aku ulang, RURAL AREA. suluk-suluk berdentum istilah budak-budak skola dulu. haha...serius. line tepon memang payah nak ada la..nak masuk streamyx pon susah. so, kalau aku kat rumah, just simply leave me a message yer..jangan ngada2 nak call..line xde..bazir kedit korang jek :p

9) Nokia.

aku pengguna setia produk NOKIA. biarla orang cakap zaman kecanggihan sekarang ni..android la ape la. but aku still sayang nokia aku. hehe. aku lebih mementingkan ketahanan berbanding dengan aplikasi. lagi pon aku bukan minat sangat yang canggih-canggih ni..penat nak jaga..hehe... 
*biar pakai hp buruk, asal kredit sentiasa ada..HAHA...

10) Astro.

kat rumah aku takda saluran berbayar Astro. ayah aku cakap, " pakai aerial periuk belanga pon kau da malas nak stdy, ni lagi la kalau ayah nak pasang astro..."
pedas kot.

*ala..tak kesah pon ade ke tidak...kat rumah aku dapat saluran singapore la..tv5,tv8,centralkids..banyak lagi saluran singapore yang lebih maju dr siaran malaysia..ngeh33...

11) Pelupa.

Aku seorang yang pelupa. ya ! pelupa. sampaikan aku lupa nak isi point no 6 kat atas. da tertinggal. so, malas la aku nak scroll ke atas semula ! haha

11 soalan yang AMALINA tanya:


1. Perkara yang paling menggembirakan kau adalah?

bila aku dapat 9A masa PMR ngn dapat 4flat masa matrik. bukan nak bangga, tapi aku rasa..time matrik je la seumur hidup kau nak rasa nikmat 4flat..serius memang nikmat dapat 4flat..hehe :)

2. Apakah priority dalam hidup kau?

Family comes first. apa-apa pon aku sentiasa teringat family dulu. kalau nak keman-mana, nak beli apa-apa, aku mesti mintak izin dari parents, 

3. Pernah tak rasa macam nak bunuh diri?

for what nak bunuh diri? tak pernah kot. hehe.. soalan ni mcm tuan tanya pernah merasainya. alhamdulillah pegangan agama aku masih kuat :)

4. Pendapat kau tentang Islam?

Perfect Religion. Tiada bandngan. fullstop.

5. Makanan apa yang paling best yang pernah kau makan selain daripada apa yang mak kau masak?

makanan yang aku sendiri masak ! haha.. kata kawan aku, siapa la nak puji kita kalau kita sendiri taknak puji diri kita..haha..yeah ! aku suka makan makanan yang aku masak sendiri. 

6. Yang mana paling best? Facebook, Twitter, Blogger, Tumblr, Formspring?

FB:seronok kalau nak berborak ngn ramai kawan contoh dalam group mengumpat aku kan. haha
Twitter: seronok sebagai tempat aku nak mencarut or memaki orang lain. ada aku kesah? haha
Blogger: tga belajar guna.hehe
tumblr: takde !
Formspring: sejak takde orang nak tye aku soalan. aku malas nak layan.

but the best still FB kot. KOT?.

7. Adakah rupa paras menjadi faktor utama dalam memilih pasangan anda? Sila jujur.

Not really. as long dia TINGGI mcm aku. taknak la carik perempuan yang jauh lebih rendah dari aku kan. hehe.. but aku sentiasa percaya, jodoh pertemuan tu milik tuhan. aku terima je seadanya :)

8. Kampung kau best tak? Aku nak tengok gambar kampung kau boleh? Letak dekat blog kau.

kampung aku? tak tahu nak kata best ke tak sebab aku pon duduk kat kampung kan? rasa mcm sama je, lain la kalau soalan  ni untuk orang duduk kat bandar yang jarang-jarang balik kampung. hehe..

btw, kampung aku ad hotspring...tp takde gambar la..hehe..

suasana kat kampung aku, masa ada kenduri kahwin.

kolam air panas terbaik kat mesia sebab kandungan suplhur dia paling tinggi.

9. Perkara paling bangang yang pernah kau lakukan?

aku beli hp N95 buatan China bodoh betul time tu. rugi aku RM300

10. Agak-agak bila nak kahwin? Jangan lupa jemput aku ;)

err..soalan sensored. calon lom ada. haha tapi target sebelum umur 24tahun. nak lawan abg aku. haha
masalahnya...aku ni tak pernah couple !!!! *jujur

11. Last but not least, kau bahagia tak dengan hidup kau sekarang?
kebahagiaan terlalu subjektif. kadang2 aku sangat bahagia dan aku sangat bersyukur dengan apa yang aku ada. tapi kadang-kadang. rasa sangat frust kenapala aku ni GEMUK sangat dan BESAR sangat?? hhahahha...selalu nak diet. tp sekadar niat la.. :p

and then..mangsa aku seterusnya ialah:


Soalan-soalan.

1)pandangan anda terhadap diri aku. *jujur.
2)pengalaman manis paling anda takleh lupa.?
3)makanan paling feveret !
4)benda paling anda fobia?
5)zaman sekolah atau zaman bekerja paling best?
6)anda berpuas hati dengan kehidupan anda sekarang?
7)anda minat matematik?
8)hidup di kampung atau dibandir paling best?
9)jodoh pilihan sendiri atau pilihan ibubapa paling baik?
10)stesen TV kegemaran?
11) jujur* anda suka ke tak jawab TAG ni? ikhlas tak ni? haha

Pada yang dah di-tag, kalau agak-agak ada masa, rajin and sporting enough, buatlah benda alah ni. Tapi kalau kau malas nak buat pun, no hard feelings ;)

chowzz !!!!

Tuesday, November 1, 2011

Cabaran yang sentiasa mendewasakan kita.

Pandanglah kehadapan.
melihat bintang yang berkerdipan.
menghayati kegelapan malam.
dibaliknya terpanar cahaya kilauan bintang.
menghiasi kala kehitaman.
menghiburkan si pemerhati yang setia.

Orang cakap. hidup kena ada matlamat. biar bertujuan hidup tu.
manusia yang gagal adalah manusia yang berjaya untuk tidak mempunyai cita-cita.

pengisian sebuah kehidupan sentiasa dipenuhi dengan rempah yang memberi perasa kehidupan seharian.
ada rempah yang pahit. ada rempah yang wangi.

pengisian sebuah kehidupan sentiasa dibanjiri dengan kenangan lampau. biar sejarah itu menjadi guru paling pintar dalam mendidik kita dalam kehidupan. biarpon pengalaman itu adalah sebuah kegagalan yang pernah kita hadapi.

sesetengah orang tidak sedar bahawa kegagalan itu sebenarnya adalah kejayaan. kegagalan adalah sebahagian daripada kejayaan. sesebuah kegagalan menjadi titik tolak dimana kita mula mengorak langkah untuk terus berjaya. percayalah pada kata² ini bahawa manusia yang tidak pernah menghadapi kegagalan adalah manusia yang gagal meningkatkan pencapaian hidupnya.

kenapa seringkali menyalahkan takdir bahawa kegagalan itu bukan milik kita?
pernah atau tidak kita muhasabah diri, bahawa itu adalah hak kita jika kita berfikiran bukan sebagai pemikiran orang ang berjaya. seharusnya kita perlu mengorak langkah proaktif sebagai manusia yang mahukan kejayaan. sentiasalah berfikiran positif bahawa kejayaan boleh menjadi milik kita jika kita benar² berusaha untuk mencapai ke arah itu.




Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal; nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude.
Thomas Jefferson

Sunday, October 30, 2011

Kemana Menghilang?


dari sebuah sudut.
celahan daunan. terpercik sinar mentari.
kelat membiasi anak kecil mata.
tertusuk terus ke dalam.
ku renung.
menatap bingkisan silauan.

berjalan. meniti lintasan kehidupan.
berlari. membayangi kesilapan silam.
berdiri. menaungi perjuangan masa hadapan.
menongkah arus sebuah kehidupan.
bagai menyusup masuk kelambu hitam.

kemana menghilangnya cahaya.
bila purnama menyinggah,
desiran angin membadai kedinginan malam.
ku mencari sinar itu kembali.
terus mencari.....

namun tiada jawapan pasti.................

Tuesday, October 25, 2011

Nickname.

Salam DEPAVALI to all Indian :).

Siapa sini homo-sapiens macam saya sila angkat tangan macam saya (sambil melakukan tanda isyarat jempol Dr Rozmey~). setiap manusia yang dilahirkan di dunia ni pasti akan diberikan satu nama oleh ibu bapa mereka. takpun kalau ada segelintir yang tidak bernasib baik, tidak beribu bapa, akan ada waris mereka yang bagi nama,  nama yang diberikan pada kita membawa suatu makna tersendiri. ia ibarat satu harapan yang ibu bapa letakkan atas kita. sebagai contoh, nama seperti aku, AKMAL- maksud dia yang lebih sempurna. tak pon setiap nama yang diberikan ada cerita tersendiri, sebagai contoh nama abang aku yang sulung *dah arwah pon beliau-al-Fatihah, nama dia MOHD AEDIL, mak aku bagi nama AEDIL sebab dia lahir pada tanggal satu Syawal. ok. itu bukan tujuan aku tulis blog nh.

OK. aku sebenarnya nak cerita sikit la pasal nickname. bukan apa, selama 20 tahun aku hidup ni, macam² nickname aku dapat. huhu.. antara nama² panggilan yang aku ada ialah, akmal, amal, mal, lamka, mus, ia bergantung la pada siapa yang aku kenal. biasanya yang paggil aku amal ialah kawan² perempuan. tak tahulah kenapa kan. huhu. mereka cakap panggilan amal tu manja??? motipp???? hahahaha...

tapi banyak² nickname aku, yang paling tak boleh blahh ialah 'MUS'/ 'MUSLIHA'. ni semua pengaruh FB. mana² kawan yang aku mula kenal mereka dari FB, mereka akan panggil aku dengan nama ni. mereka cakap, lagi mesra kalau panggil aku dengan nama FB aku. huhu. bagi aku, takda masalah kot dengan nama ni, walaupon pada asalnya, MUSLIHA tu gabungan nama antara nama ayah aku dan mak aku. takpa la. orang cakap, ni la BRAND aku kat USM. orang lebih mudah kenal aku dengan nama ni. bila menyertai mana² program, mudah untuk dikenali bila gunakan nama ini. huhu.

bagi aku, walau apapun nama yang kawan² aku panggil aku, aku terima seadanya asalkan ia bermaruah tak timbulkan sebarang kontroversi. huhu. aku tak suka bila kita panggil orang lain dengan nama yang orang tu tak suka. itu namanya pencabulan hak. haha.

sekian. :)

Thursday, October 20, 2011

Daripada Sains Kepada Sastera

Salam to all.

Pertamanya syukur kehadrat Ilahi sebab aku masih diberi kesempatan untuk menaip entry baru aku ni.
Entry kali ni agak sayu untuk aku perkatakan. pada awalnya aku TAKNAK ceritakan pada umum pasal benda ni. aku nak rahsiakan benda ni. atas sebab² tertentu aku rasa aku patut merahsiakan benda ni. But since semua orang keep on asking me about this matter. so, i won't keep it as a secret. maybe, i need to face the reality. why I should shy? since semua kawan aku da dengar gosip pasal aku kan? and everyone so curious about that, huh ! lagi pun mahu tak mahu aku kena publish kat umum mengenai perkara ini. aku pun ada tanggungjawab besar sidang ni. sudah mula diberi kepercayaan untuk memimpin sebuah Persatuan. jadi tak manis la kalau aku masih merahsiakan perkara ini. satu lagi, sampai bila aku nak menipu mengenai perkara ni? daripada kawan² aku asyik cakap belakang mengenai aku. baik aku berterus terang.

sejak bulan 6 aritu, sudah ada yang mula berdesas desus. sudah ada yang PM aku.

"Mal, betul ke kau nak tukar kos???"

baiklah. di sini aku nak buat satu pengumuman.

Dengan ini, saya MOHD AKMAL B MD MUSLIM yang bernombor kad pengenalan 910531015029 dan bernombor matrik 109098 dari PUSAT PENGAJIAN SAINS MATEMATIK dengan rasminya telah menukar rancangan pengajian saya kepada IJAZAH SARJANA MUDA DENGAN KEPUJIAN SAINS KEMASYARAKATAN (EKONOMI) di bawah PUSAT PENGAJIAN SAINS KEMASYARAKATAN.

keputusan yang agak mengejutkan ini sebenarnya telah aku rancang sejak awal semester 2 lagi. semenjak aku mula mengenali siapa diri aku yang sebenar. ada banyak faktor kenapa aku nak tukar rancangan pengajian aku.

1) to be honest. aku ada masalah dengan rancangan pengajian sedia ada. aku tak mampu nak carry on. memang tak nafi aku GILA MATH. tapi aku memang tak minat fundamental math ni. aku tak mampu selepas beberapa kali tersungkur di medan exam. huh !

2) aku memang minat bidang ekonomi. itu FAKTA. even kalau aku tak pilih USM memang insyaallah aku akan masuk UM, amek ekonomi. tapi jodoh aku kat USM kan. salah aku jugak la dulu main approved je tawaran dari USM. tanpa fikir panjang. apa yang ada dalam pemikiran aku, asalkan math. hurmm~~

3) terus terang. aku tak dapat nak adapt dengan budaya school math. bukan apa..ntah la aku rasakan memang aku takda spirit nak belajar kat situ. 


Alhamdulillah selepas lebih 2 minggu aku memulakan hidup baru ni. semangat nak belajar tu makin bertambah. aku mula sedar dengan kekurangan dan kesilapan lama. insyaallah aku akan terus berusaha untuk menggapai yang terbaik. untuk semester ni, aku mensasarkan DEKAN. huhu...amin...

buat kawan² dari school math. maaf sebab merahsiakan perkara ni dari korg. ramai yang taknak aku tukar, tapi nak buat macamana rezeki aku bukan kat situ. tapi aku harap kita masih kawan. kalau jumpa kat mana² tegur la yek..huhu...*nak nangis........

kepada kawan² school baru, terima kasih sangat² sebab terima aku seadanya. benda yang paling aku terharu, bila aku cerita je pasal pertukaran aku ni, korg teru back up aku. korg tahu aku takda basic ekonomi, bahkan aku bukan budak sastera pon sebelum ni kan. tp serius korg memang terbaik. sebak la bile korg semua sanggup nak tolong aku. :) thx guys !!

Saturday, October 15, 2011

Apabila Anak Johor Berkenduri :)

Salam to all.

sudah lama tak mengepost entry baru. entry hari ni promote sikit mengenai program terkini anjuran Ikatan Mahasiswa/i Johor USM (IKMAR) sidang akademik 2011/2012.

ramai junior yang tertanya-tanya, bila anak johor nak mulakan aktiviti sidang ni, akhirnya, persoalan kalian akan terjawab tak lama lagi. huhu.

saya mewakili barisan Delegasi Kepimpinan IKMAR sidang 2011/2012, menjemput rakan-rakan dari USM untuk sama-sama memeriahkan aktiviti pertama kami, iaitu, KENDURI ANAK JOHOR. kenapa kenduri?
konsep kenduri kami ialah, kami ingin menganjurkan sedikit kenduri kesyukuran atas sebab ramai anak-anak johor tahun ni berjaya melanjutkan pelajaran ke menara gading lebih-lebih lagi ke Universiti Sains Malaysia ini. Konsep yang dibawakan berbeza sedikit dari mana-mana anak negeri yang menganjurkan hari interaksi. walaubagaimanapun, natijahnya, sama sahaja, untuk mengeratkan silaturrahim antara anak-anak johor. Yang berbeza hanyalah pendekatan nya sahaja.

Justeru itu, saya di sini menggalakkan mana-mana anak johor yang terbaca entry ni agar sama-sama menyertai program kita. bagi mereka yang bukan dari Johor, anda digalakkan untuk menyertainya juga kalau ingin merasai penangan NASI AMBENG ! selain itu, mata MyCSD juga kami sediakan !

APA LAGI !!! rebutlah peluang ini !!!!

untuk keterangan lanjut, sila hayati gambar ini :)




MUAFAKAT MEMBAWA BERKAT :)

Tuesday, October 11, 2011

Saya Homesick.

Tak tahu. Gelisah menyelubungi. dari pagi makan macam tak lalu je. semalam tidur pon tak nyenyak walaupon bangun pukul 9 pagi.

Tengah-tengah kuliah Ekonomi yang begitu semangat tadi boleh pulak teringat kat mee bandung muar. sampai terliur dibuatnya. teringat kat ayam masak ungkep. aduh~

belek-belek kalendar. hari ni , 11 Oktober. rasa pelik je. sentap tetiba henpon vibrate. mesej dari mak.

"ayah da bayarkan insurans motor, roadtax pon da renew.."

godek-godek laptop, jumpa satu fail. 
buka fail je terus nampak gambar ni.

ni la buah hati aku.
buka wall MPP USM, ada orang post pasal balik kampung cuti raya haji akan dipendikkan. oh baru aku perasan, da dekat 2bulan aku tak jumpa parent aku. dekat 2bulan tak jumpa adik kesayangan aku. dekat 2 bulan tak tgok arnab2 aku kat rumah.

adik kesayangan aku. :)


konklusinya. aku HOMESICK. fullstop.

Thursday, October 6, 2011

ConvEx 2011

Salam Konvokesyen.

*sat, nak ambil feel balik selepas 2 minggu meninggalkan tugas selaku sekretariat ekspo konvokesyen USM.

hehe. jangan jeles aku dapat beramas beramah mesra dengan hafiz nano-nano.

alhamdulillah, selepas hampir 3bulan bertungkus lumus dalam menguruskan ekspo konvokesyen USM kali ke-44, akhirnya tugasan aku sampai jua ke garisan penamat. nak kata happy tidak, tapi sayu tu ada lah kot. bukan apa, sebak nak tinggalkan tugas. rasa macam baru semalam je aku check in dalam pejabat convex yang baru tu, tapi rupa-rupanya da selesai da tugasan aku. 

kalau nak imbau lagi la kan pengalaman aku tiga bulan dalam handle ekspo ni, kita mula dari awal la yer..hehe. dalam pertengahan bulan 6 kami mula bertugas, tapi baru start keje 3 hari kami TERPAKSA mengikuti KEM PIMPIN SISWA LANJUTAN. pada mulanya aku agak malas la nak join. aku dan kawan aku merangkap S/U aku, dah merancang siap2 nak skip kem tu, siap da prepare macam2 alasan. HAHA. tapi, tak tahu kenapa tiba2 aku terbuka hati nak join kem tu. kem tu berlangsung di OBML, korang tahu OBML tu apa? haaa..tu la rugi tak join.. OBML tu outward bound malaysia lumut. macam consultant training la. tak rugi rupanya aku join, dengar2 USM peruntukan hampir RM1500 seorang untuk perbelanjaan kem tersebut, sayang betul USM kat aku an? hehe. tapi dalam banyak2 pengalaman dalam kem tu, yang paling menarik ialah, aku dapat BERKAYAK MENGELILINGI PULAU PANGKOR. ha!!! kau mampu??? tak kan? dengan aku ni tak pernah berkayak, tetiba nak berkayak mengelilingi pulau pangkor kot. makan masa 2hari satu malam gak la. kebas kakiku dalam kayak tu. hehe. tapi paling lucu kami hanyut dibawa arus gelora air pasang yang sangat kuat di kawasan yang agak menyeramkan lagi puaka kot. kat kawsan di mana sebuah kapal tentera laut malaysia terbakar dan karam. apa-apa pun aku nak ucapkan terima kasih la kat partner kayak aku, iaitu UMIRAH TOKIMAN!!! setia menemani aku atas kayak dan terus bagi kata-kata semangat kat aku tatkala kami hanyut. masa tu Tuhan je tahu apa dalam hati. hahaha.

ketinggian bukan halangan. :)

sekali lagi. kalau kita positif, kita boleh lakukan :)

checkpoint pertama. rehat makan tengahri.

kayuh!!! laju22!!! ada bot besar..terlenyek satgi..hee :)

muka penat+puas+letih. haha
habis modul kat pulau pangkor, modul kedua pulak kat langkawi. yang ni biasa2 je. senang cerita melancong free la..tapi still ada pengisian la..hehe. habis je modul di langkawi. 

ok. sambung cerita convex kita. huhu. sebenarnya tak banyak aku boleh cerita pasal convex. hehe. tapi aku boleh la nak kongsi pengalaman aku. bukan tak mau cerita, tapi dah termaktub dalam etika kami. KERAHSIAAN. hehe :) 

kadang-kadang aku tergelak, tersenyum sendiri, bila terkenang balik kerja convex. cuba la kalian bayangkan, layout tapak, segala bagai pasal tapak, aku dan kawan-kawan aku yang uruskan. jual borang, pemilihan penggerai, semua la. kadang2 tergelak bukan apa, macam tak percaya bila event mega, aku ulang MEGA kot. aktiviti rasmi USM setiap tahun, berjaya kami laksanakan. macam nak jerit je kat mak aku, mak !!! bang mal la yang uruskan pesta konvo tu!!! hahaha...

sepanjang tempoh ekspo tu jugak, mcam2 pengalaman aku pelajari. erti persahabatan, siapa yang harus aku percaya, siapa yang perlu............erm..LIKE2 je la kan... dan yang paling penting, aku eksiden time fasa 2 konvokesyen. ramai yang tak tahu pasal ni. sebab aku nak rahsiakan. tapi hari ni aku cerita la kan macamana aku boleh terkemalangan. nak cerita bagaimana aku masa kemalangan tu aku tak ingat sangat la..tapi kemalangan tu berlaku masa seminggu sebelum balik hari raya. malam tu aku menghantar kawan aku, haziq asyraf ke terminal bas sungai nibong. lepas balik hantar dia, baru aku perasan la yang air mineral dia kat bakul motor aku tertinggal. siap telefon aku suruh aku patah balik kan. haha.. tak pa la. demi kawan punya pasal ..aku sanggup patah balik. lagipon bukan jauh sangat . then aku cuba nak u-turn kat satu sempang..tapi malang tidak berbau, masa tu la aku dilanggar oleh sebuah motorsikal. OK STOP. aku taknak bicara siapa betul siapa salah, malas. dengan kerek nye aku bangun teruskan perjalanan ke terminal sungai nibong masa tu tayar aku da kempis sikit da. tak pa la, aku teruskan jugak perjalanan. dengan muka selamba, aku bagi air mineral tu kat haziq, haha.. dengan tangan luka sikit2, tayar depan da tak center. apa- pon boleh la kan. hehe. balik bilik aku da menggigil. seram sejuk kot. aku terus call mak aku. plan asal taknak gtaw..tapi tak sedap hati..call jugak. sedih gakla telepon mak malam2, cakap aku eksiden. isk33..tabah jela hatiu ku masa tu. lepas call mak, aku turun bawah p ushar2 apa yang teruk..habis beb! rim depan patah, sidemirror kiri patah, adoyai..masa tu da nak menangis da aku ni. hurmmm..tak masal2 kopak RM 100 duit aku. tuh belum lagi nak tukar sportrim aku. haish~dugaan~sabor je lah kan.

masa aku eksiden ni pon aku da pengalaman berharga la. masa ni aku kenal siapa kawan2 aku yang sebenar. siapa yang betul2 ambil berat terhadap aku. biarlah selama ni aku menaruh harapan kat kawan2 aku. tapi bila aku ditimpa kesusahan macam ni, sedikit pon tak ambil berat pasal aku. penat aku je cerita kat dia. lepas ni. malas da aku nak cerita masalah aku kat kawan2 aku. hurmm.. tetiba mood sedih pulak kan :)

kembali pada cerita convex. alhamdulillah, segalanya berjalan lancar tahun ni. siap dapat jumpa artis lagi. susah kot artis nak masuk USM ni. hehe.. dapat kenal kawan2 baru. dapat banyak souviner (betul ke aku eja ni) dari convex dan penggerai.. haha..aku dapat teddy besar kot kali ni. haha...

buat penyelaras2 yang bertugas bawah jabatan Koridor Niaga, terima kasih berjuta aku ucapkan sebab sudi melancarkan lagi pergerakan ekspo. maaf kalau ad terlanjur bicara. semoga dapat jumpa lagi tahun depan :) 

*dah3..sebak da ni menaip :)

Wednesday, October 5, 2011

Friday, September 30, 2011

Disebalik Tabir PPSL 2011

OK. setelah sekian 5 minggu blog kesayangan aku ni bersawang, hari ni baru dapat update.
bukan malas cuma tak berapa nak rajin je nak update. aku tahu semua pakat rindu kan? haha.
sepanjang tempoh 5 minggu ni aku sangat la sibuk. sibuk dengan persiapan raya, sibuk jugak dengan persiapan menyambut pelajar baru USM bagi sidang akademik 2011/12. so, memang la sangat sibuk. sampai nak online pon tak sempat. *ok, yang ni tipu.

aku taknak la cerita pasal PPSL (pembimbing program siswa lestari-orientasi USM), sebab semua orang alaminya. tapi aku nak berceloteh la sedikit disebalik tabir event ni. sepanjang tempoh minggu siswa lestari ni, macam-macam komen, rungutan yang aku terima, biasalah, abang PPSL la katakan..hehe..
tapi mereka tak tahu perjalanan yang sebenar yang berlaku dalam menguruskan orientasi mereka. biasalah..freshie.hehe...lama2 ok la tuh jalan kaki jauh2..HAHA.

apa perasaan korang, kalau hari raya keempat dah kena balik ke USM, semata-mata bertugas nak menyambut kehadiran adik2 baru? opkos la sayu kan? kita nak beraya, nak bergembira bersama sanak saudara, kawan2. tapi, atas nama perjuangan dan pengorbanan, aku gagahkan perasaan ini dan balik kekampus..seawal pagi 3 Sept aku dah sampai USM da. dengan bawak barang yang agak banyak, aku memulakan hidup dengan merempat difajar harapan. lepas tu check in kat cahaya gemilang..banyak nyer lah kan barang kena bawak. haish~

sehari sebelum pendaftaran pelajar baru, kami semua PPSL berkursus dahulu sehari, baru la hari yang ditunggu-tunggu tiba. nasib aku tahun ni kena jaga Desasiswa Restu. pendaftaran pulak bukan kat desa, tapi kat Dewan Utama Pelajar. can u imagine dat how far it is? perghh~tugas aku pulak time tu kena loading beg masuk dalam lori sebelum diangkut ke Restu. beg pulak taknak kecik kan diorg ni. bayangkan lah kalau seorang pelajar bawak 3beg bagasi...ad 600 orang pelajar mendaftar di desasiswa restu...1800 beg bagasi kot. aku sendiri tak tahu lah berapa trip lori muatan 3 tan tu ulang alik dari restu ke DUP. time tu kena pakai jaket. memang baju aku belah dalam kalau perah boleh dapat secawan air la. haha. cuaca yang teramat panas. ramai jugak la time tu yang bising, kenapa la tak bagi je parents naik desa masa tu. jenuh nak menjawab. pelbagai karenah, pelajar mahupun ibu bapa. untuk penegtahuan adik2 sekalian, kalau lah semua orang nak masuk RST naik kereta sendiri, alamatnya tahun depan la baru siap pendaftaran korg. haha...

sepanjang minggu orientasi tu biasa la kan. haha..mereka semua pukul 1 atau pukul 2 baru dapat tidow. then awal pagi jam 6 da kena bangun. adat la kan bangun awal..haha..asrama. dengar la cakap senior. semua nak merungut penat la. mengantuk la. adik2 sekalian. untuk pengetahuan korang, kalau korg tidur pukul 2, ingat kitorang dapat tidur pukul 9 malam ke? hhahaha..kalau kalian cakap tak cukup tidur, maka kami lagi la tak cukup tidur. rasanya 3hari pertama minggu siswa lestari tu memang aku tak tidur la, dengan sibuk menguruskan pelajar baru sambil terkejar2 menguruskan hal convex. penatnya tu tak terkira la. hehe...tuh yang kadang2 ad ternaik suara masa perhimpunan kat DUD. maaf la yer..bukan marah..cuma nak bertegas.

seorang junior sedang bertanyakan soalan, fikri syafiq namanya.

masa yang terluang digunakan untuk tidur :)

tidur lah di mana sahaja dan dengan sesiapa sahaja. haha

penat macamana pon, kami PPSL akan sentiasa ceria

sweet memories la bekerja ngn depa ni~

ni masa kasut aku hilang a.k.a diambil oleh penghulunita restu..hehe


sepanjang tempoh perkhidmatan aku selaku PPSL, memang banyak benda baru la yang aku pelajari. yang paling utama mestilah aku belajar budaya baru. yelah kena jaga restu kan. selama ni hidup aku kat fajar je. so, banyak benda baru yang aku dapat bila seminggu menginap kat restu. selain itu, aku dapat kenalan baru yang agak ramai la..adik2 junior la ape lagi kan. lagi manis kalau diorang panggil aku ABANG walaupon sebaya. hehe...buat junior2 yang terbaca entry ni, nak isytiharkan bahawa aku lahir pada tahun 1991, tapi sesiapa yg nak terus panggil aku abang, takda masalah rasanya. dipersilakan. harap kita berkenalan bukan sekadar masa PPSL je, tapi selama-lamnya. kalau terjumpa kat luar tegur2 lah yer.

akhir kata, aku nak mintak maaf lah kepada semua yang terlibat dalam PPSL, termasuklah rakan2 fasilitator induk mahupon restu, junior2 restu dan semua la ..hehe.. :)

Sunday, August 21, 2011

Melukut ditepi gantang?



Lirik Lagu Aishah - Melukut Di Tepi Gantang
Di malam yang sunyi
Dudukku termenung sorang diri
Di jendela sepi

Hingga dinihari
Ku menantikan kepulanganmu
Namunkah hanya sekadar
Tinggal kata-kata
Bagaikan melukut di tepi gantang
Begitulah aku
Di dalam hidupmu
Ada tiada tak memberi kesan
Hanya aku menanggung
Kerinduan..

Dulu pernah kau katakan
Sayangg..
Ingin mendengarku berlagu riang..
Menawar duka laraku
Lupakan saja..
Derita yang berlalu
Tapi mengapa dirimu, kasih..
Ibarat lalang ditiup angin
Kasihmu diracun
oleh kata fitnah
penuh hina
Hingga kini kau biarkan saja..
Diriku menanggung sepi
Dengan irama dukaku
Yang tak bermakna
bagimu…

sob33, sayu je dengar lagu ni malam2...

Saturday, August 20, 2011

Dendam Air Katira !!!

HAHA..harini aku sangat gembira. seronok. seronok sangat sebab hajat aku yang telah aku pendam uar-uarkan mendapat perhatian orang lain. hehe. AIR KATIRA!!! alhamdulillah, hari ni ad insan bertuah lagi baik hati yang telah membelanjakan aku air katira. sebelum ni aku ad uarkan bahawa air katira hanya akan anda temui di negeri johor sahaja. tetapi hari ini, aku menarik balik kata-kata aku dan menggantikannya dengan frasa:

AIR KATIRA YANG BIASANYA POPULAR DI NEGERI JOHOR HARI NI SUDAH POPULAR DI TEMPAT LAIN, MESKIPUN SUSAH NAK JUMPA, TAPI IA STILL ADA DIJUAL DI BALIK PULAU, PULAU PINANG....

so, lepas ni tak susah la kalau tetiba aku mengidam nak minum air katira, kat balik pulau ad jual..hehe...
rasa air katira yang dibelikan oleh kawan aku tu ok.sedap.cuma warnanya kurang sikit la..mungkin kurg susu. tapi serius memang sedap. dan anda digalakkan untuk mencuba juga!!!

btw, terima kasih buat kawan se-desasiswa aku, HANI NANI(nama FB).

p/s: kepada sesiapa yang sudah baca entry ni anda digalakkan untuk melakukan 4 step dibawah, baru lengkap lawatan anda:

1) komen.
2)LIKE entry ni.
3)follow blog ni
4)tinggalkan link blog anda dalam kotak link di atas :)

Friday, August 19, 2011

Keburukan Air Soya !!!

SALAM U'OLLZZZ....

Tadi kawan aku ada cakap, air soya boleh menyebabkan kemandula..erghh~ ni yang aku tak sedap hati ni...terus je aku google..yela kan..air soya ni kegemaran aku beb~

berikut beberapa keburukan air soya.


1. Air soya mempunya kandungan asid phytic yang tinggi serta menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.

2. Selain itu, ia mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. ia akan mencantumkan virus ke sel badan yang telah dijangkiti..kalau tak silap aku la..hehe

3. Mengandungi goitrogen yang akan mengakibatkan sistem thyroid menjadi semakin lemah.

4. Kebanyakan soya zaman sekarang sudah genetically modified. (food GM)..haha..bab ni aku ingat2 lupa..lama dah tinggal..kualitinya diragui sebab ia dimodified sebab nak bagi keluaran hasil meningkat, bukan nak bagi ia lebih berkhasiat.

5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang.

6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK.

Kita seringkali dimomokkan oleh saintis barat yang air soya ni bagus untuk kesihatan. tapi hakikatnya tidak. sebagai contoh, kita digalakkan oleh kafir laknat tersebut untuk makan hati ayam, kononnya bagus. tapi kita sendiri tahu yang kat hati tu la kumpulnya segala jenis toksin. tak bagus kan untuk kesihatan?
Sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.
Untuk pengetahuan anda juga, USA adalah negara pengeluar kacang soya terbesar, so, no wonder lah dia sebuk nak cakap ia bagus untuk kesihatan, sebab nak lakukan barang mereka..HAHA...



Firman Allah:
Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. 
(Surah Al-Baqarah: 168)



Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman.

TAPI macamana dengan TAHU atau TAUFUFA..sebab sambil aku buat entry ni, aku tengah makan TAUFUFA..hehe :)

Kuih Raya Kegemaran?

Salam Ramadhan!

malam ni sudah masuk malam ke-19 Ramadhan, maknanya mengikut kiraan, tinggal 10hari sahaja bulan Ramadhan sebelum ia berlalu bersilih gantikan dengan Syawal. walau hakikatnya Ramadhan  itu lebih barakah dari Syawal, tapi saban tahun, Syawal lah paling dinantikan oleh umat Islam. termauklah aku..hehe..raya kot..sape taknak kan? yang penting ibadah yang wajib kena buat. raya, tu raya juga, tapi biarlah seimbang dengan amalan Ramadhan kita. huhu.

Sebut pasal raya, antara perkara yang sering diperdebatkan ialah kuih raya yang akan disediakan oleh ibu-ibu dirumah. ada antara mereka mengherdik kaum ibu yang terlalu asyik membuat kuih raya, tapi bagi aku, aku menyokong 100% mak aku buat kuih raya setiap hari, yela, kuih raya tu untuk dijamu kepada tetamu.bukan nak menunjuk, kan bagus amalan bersedekah tu? lagipun mak aku akan buat kuih rya kegemaran aku je..hehe...

so, berikut adalah list kuih raya kegemaran aku yang mak aku akan selalu bikin lah..hehe..

1) Almond London

2)Biskut Black Beuty

3)Roda Suji

4)Kerepek Tumpi

5)Kerepek Pisang nipah siap ad kulit tu..haha

6)Kerepek Keladi Sarawak

7)Biskut Urai

8)Beepang

Ni kuih kegemaran aku..korang pulak? share2 lah yer :)

Thursday, August 18, 2011

OH! Air Katira!

Bila aku cakap pasal air katira kat perantauan ni, semua orang tertanya-tanya. hah? apa tu air katira?

dan seriusly, aku hari-hari pergi bazaar kot, memang tak jumpa la orang jual air katira ni kat Penang.. (=.=')

ok..disebabkan ramai yang tertanya-tanya apa itu air katira, meh aku nak share sikitlah..actually air katira ni macam air pandan bandung la..lepas tu dalam air tu macam ada sampah isi la sikit macam selasih, kembang semangkuk ngn cincau. rasanya memang lazat dia air ni sememangnya spesial sebab kebiasaannya ditemui hanya pada bulan Ramadhan. kalau tak silap aku la, air ni adalah air kegemaran masyarakat India Muslim selatan India. dia ad gunakan rempah ratus..(er..rempah ratus ke??) yang dinamakan kathira..so, dari situ la dapat nama air katira.



nak resepi dia?
nah!!!


Bahan-bahan
susu sejat penuh krim
air “ice-cream soda”
buah semangkuk
getah anggur (katira)
air masak
ais
gula batu
daun pandan
vanilla essence


Cara membuatnya

     Rebus 1 liter air hingga mendidih dan matikan api. Masukkan 5 biji buah semangkuk, 200 gram katira, 200 gram gula batu dan 1 helai daun pandan. Kacau dan biarkan sehingga buah semangkuk kembang. Asingkan biji buah semangkuk. Biarkan sejuk.

Masukkan 2 tin susu sejat ke dalam bekas minuman/jag. Bancuhkan 1 liter air ice-cream soda dengan mengacau secara perlahan-lahan supaya tidak berlaku pemendakan (susu mejadi berketul). Tambahkan sedikit air gula jika ingin lebih manis. Masukkan secubit garam, sesudu vanilla essence dan campuran buah semangkuk tadi.

Masukkan ais dan hidangkan ketika sejuk.

*Nisbah buang semangkuk, susu sejat dan air ice-cream soda boleh diubah secukup rasa.
*Sentiasa tuang air ice-cream soda ke dalam susu dan bukan sebaliknya.

Info Buah Katira

Air katira sangat terkenal di negeri Johor dan hanya boleh ditemui semasa bulan Ramadhan sahaja. Namun sejarah tentang asal usul minuman ini tidak dapat disahkan dengan tepat kerana ad sumber yang mengatakan ia bermula dari Singapura dan ada juga yang mengatakan minuman ini merupakan minuman kegemaran orang Islam di India Selatan. Buah katira adalah bahan yang istimewa dalam minuman ini. Terdapat dua versi buah katira: satu versi yang dikenali sebagai gam karaya boleh didapati di kedai ubat India, manakala satu versi lagi yang dikenali sebagai getah anggur boleh didapati dari kedai ubat Cina.

Walau apa pun tanggapan orang tentang air katira, ia sememangnya sangat berkhasiat kerana minuman ini mengandungi herba-herba lain seperti buah semangkuk, gajus, kismis, kurma, biji selasih, badam dan halwa kabung. Jika kita amati bahan lain yang terdapat dalam minuman ini, bukankah ia amat berkhasiat? Kandungan herba yang pelbagai dalam minuman ini sudah diketahui umum dan ia semestinya satu minuman yang menyihatkan dan membekalkan tenaga.

SELAMAT MENCUBA!
info: azah.my

Sila Tinggalkan Link!

PERHATIAN buat seluruh pengunjung BLOG hebat hampeh ni, sila tinggalkan link anda di dalam kotak link di atas..

senang la sikitkan aku nak menjejaki sesiapa yang pernah hadir dalam blog aku ni.

tq :)

Ramadhan: Tanggungjawab kita.

Assalamulaikum.
Rasanya belum terlewat untuk aku mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak bagi tahun Hijri 1432. Walaupon sudah memasuki hari yang ke-18, tapi perjuangan kita masih jauh dalam menunaikan kewajipan kita terhadap pencipta kita.


Ibadah puasa bukan hanya tertumpu pada pengamalan kita dengan menahan lapar dan dahaga, tetapi ia juga menekankan prinsip disiplin dalam ISLAM. sebagai contoh pantang larang yang perlu dijaga semasa kita berpuasa. Ramadhan tahun ni menyaksikan Umat Islam di Malaysia diuji dengan ujian getir dari Allah. antaranya ialah agenda laknatullah kafir yang mengorak langkah menyebar ideologi mereka bagi mengkafirkan Ummat Islam dimalaysia. baca sini

Sebagai Ummat akhir zaman, kita seharusnya memperkukuhkan Iman kita terhadap Allah. berdoalah agar kita sentiasa dipayungi dengan rahmat Allah dan iman kita sentiasa dipelihara-Nya. Nauzubillah kalau ada sampai satu hari nanti ada saudara kita yang mula terpesong akidah dek kerapuhan iman saudara kita termasuklah kita sendiri. Rancangan jahat kaafiruun tersebut sangat licik sehinggakan kadangkala kita tak sedar bahawa kita sudah terperangkap.

Apabila kita menyebut mengenai Ramadhan, perkara yang sememangnya tidak lari dari norma masyarakat kita ialah bazaar Ramadhan. Nafsu dalam badan yang kita ada bukanlah untuk dimanjakan, sebaliknya untuk dikawal dan ditakluk oleh kita, oleh itu, seharusnya kita bersederhana dalam memilih menu berbuka puasa. ingatlah saudara kita di lain tempat yang masih kebuluran tiada makanan. hormati bebanan yang terpaksa mereka tanggung sekurangnya jika kita tak mampu untuk menolong mereka.

Akhir kalam, ingin mengucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak :)

Monday, July 25, 2011

Cara untuk menukar Chatbox Facebook anda kepada Chatbox yang lama. (google chrome version)

hari2 aku online Fb ak tgok kawan2 aku duk sebok pasal chatbox FB yang baru ni..aku akui memang menyusahkan lah sebab kita tak dapat nak tahu siapa kawan kita yang online. yela kita kan selalu nak chat dengan kawan2, then kita tak tahu pon kawan2 tuh online ke tak kan? macam aku la..setiap hari 3hingga 4 ratus kawan aku online..tp yang kuar bape ketul je kan kat chat box baru tuh...

so, hari ni aku dah dapat solution dia dah...hehe..credit to: Haris Kaito' Blog

[step dibawah hanyalah untuk pengguna google chrome]

1) kena online pakai google chrome.

2)buka link dalam new tab.

3)klik pada button 'install' Facebook Sidebar Chat Reversion.

4)install Facebook Sidebar Chat Reversion

5)log out FB then log in balik....

taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

MEMANG USM UNIVERSITI TERBAIK? SO, KO PEDULIK HAPA?

ok..salam u'ollzzz..da bersarang giler blog aku..memang tak sempat nak update..bizi menghandle ekspo konvokesyen.

tp malam ni aku gagahkan jugak nak menaip sesuatu. the reason is, aku sangat BENGANG dengan statement sorang minah ni ( dah la orang johor..pt ya'ani) yang telah mengkritik secara terang-terangan USM ni mcm bagus  sangat.

berikut adalah entry beliau:


bgos sgt ke USM????!!!

phewww..anak2 mama..nt jgn msuk usm ea..
ishhh,xngaku anak lau hg pa blajaq situ...
product x bkualiti! huh~
kurang ajaqqq dtg tmpt org..
haallloo~~ even korg rangking 1st pon,doesnt means korg bole kutuk n hina2 kitorg...
pluss, KURANG HAJAARRRRR dgn kitorg!
bodoh sgt ke ktorg msuk uum??
yg korg duk kutuk2 kitorg bodoh msuk sini?? hallooo..stkt 1st ranking bukan kooo yg mnaikkn bek x pyh nak bangga! sumpah,ko cm HARAMM J!
dammnnn!!! lepaskn kgeraman kt sini sb tuan sy x bg interact dgn dorg..kne ikut ckp tuan..
xnk jd kurg aja cm dorg.. tuan dorg x reti ajaq!! 

x tenag lah idup engkau ayue ishak!
juge kwn2 ko yg mghina kitorg! 
sumpah kau x tenang...
p/s: nak tegur kslhn org bole,tp bia lah dgn care yg berbudi bahasa..
x smua bnd org buat perfect..hormat event org,..tgur kkurgn with the right way~ oke murid2 usm smua??!!!



*****
untuk pengetahuan cik puan yang terlalu hebat ni..ya kami tahu..ada orang cakap kami memang tak layak untuk dapat status apex..ada uni lain yang lebih berhak..tp ad aku kesah? uni ko dpt ke ? aku nak tye ni.. kami yang ade title apex ni pon tak kesah sangat ngn title tuh..yang ko nak bangkitkan isu produk usm ni mcm bagus sgt tu kenapa? 

aku rasa kau memang ad niat lain kan nak bg ayat pedas kt situ? ala..cakap jela ko nak traffik ko tetiba naik mendadak sebab akan ramaila budak usm baca entry ko tuh kan? peliss la..nak sgt publisiti murahan ke? ni ke produk u ko? maaf* 

aku tahu kita ade hak untuk bersuara tapi ko takde hak nak HINA universiti kesayangan aku ni! kalau aku tak sayang xkan la aku ad kat usm skrg walaupon tga cuti sem 4 BULAN! 

kepada cik puan sape ntah...aku harap kau dpt bg keterangan memohon maaf secara terbuka kepada seluruh warga usm. untuk pengetahuan ko, isu ni bukan lagi jadi mainan share kat FB sesama kami..bahkan da jadi kritikan alumni2 usm.. FYI, usm da 42tahun bertapak kat malaysia ni..dah berjuta manusia lahir kat usm la..dah tak perlu nak cerita pasal produk usm..buat lenguh tangan aku menaip jer....

apa2 pon aku mintak maaf sebab bg aku semua universiti sama sahaja. ad kelebihan dan kekurangan masing2...jangan kan kerana seseorang yang ko rasa telah menghina dan mengkritik u anda, satu u ko nak blame. make sense sikit yer lain kali. harap2 kau amek iktibar perkara. 

dan untuk peringatan seluruh warga usm, jagalah nama baik u kita. jangan lah fikir kita ad sedikit kelebihan status, kita nak kerek..JANGAN! nanti kalau Allah murka, Allah tarik balik nikmat tuh...tak perlu nak hina universiti lain. 

apa-apa pon...semua ambil iktibar yer~~!!!!

Sunday, July 17, 2011

Kenapa Hujung Minggu Bosan?

Kenapakah setiap kali hujung minggu je aku bosan?

1)semua kawan2 kat hostel tengah sedap berdengkur.aku pulak spesis bangun awal..so, aku kesepian keseorangan dalam bilik.

2)banyak kafe tutup.(ak ambil situasi kat kampus ak la ekk) kalau kafe bukak, konfirm meriah asrama sebab bunyi orang ramai kat kafe. kalau hujung minggu kafe tutup. so, sunyi la...memang bosan.

3)tak kerja. bila tak kerja tak dapat jumpa kawan2. tak dapat nak bergosip. haish...buntulah kalau hari2 adalah hari minggu.

4)kartun je menguasai TV. mana drama2 KOREA ak!!!!!!

5)Banyak kedai tak buka, banyak keje aku tergendala.

6)kalau online FB pagi2 macam ni.harapan la nak lebih 10 orang online. semua pakat tidow lagi..sob33...

so? mcmana dengan hujung minggu anda?

Tuesday, July 12, 2011

Kemal Punya Kontes "Suka Suka Zaman Sekolah"

                                               

Anda nampak banner di atas?
Anda sememangnya insan yang cemerlang kalau nampak.
Lagi cemerlang kalau anda ikot apa yang aku buat ni.

Aku tetiba tergerak hati nak join kontes yang dianjurkan seorang kawan aku yang KACAK, BAIK, PERAMAH, PEMURAH ni.

[statement di atas adalah benar belaka]
kalau anda cuba menafikannya, anda memang manusia yang Kufur Nikmat sebab gagal menggunakan pancaindera penglihatan anda dengan baik.....hehehehehe....

kembali kepada tajuk..kontes yang kawan aku buat ni berjudul.........................

SUKA SUKA ZAMAN SEKOLAH

nak join jugak? 

baca prosedur MAKMAL dia ni.....

cara cara dan syarat syarat
contest ini :
1. kene ade blog.

2. follow blog syazoneznat.blogspot dan like page 'Ini Belog Suka Hati' di Facebook bagi memudahkan sebarang maklumat di sampaikan.

3. buat satu enti bertajuk 'Suka Suka Zaman Sekolah'

4. copy and paste cara cara dan syarat syarat contest ini berserta gamba berikut ke dalam entri anda.

                        

5.upload at least satu (1) gambar suka suka zaman sekolah anda, dan ceritakan apa yang best sangat pasal zaman sekolah anda itu.

6. tinggalkan link entri anda itu di ruang komen, atau pun di page Ini Belog Suka Hati di Facebook.




*****

OK ni cerita aku.

ni gambar masa darjah 4 kot..sekolah agama
 ok. ni ak nak ceritalah sikit pasal gambar ni..hehe...terjadi kalau tak silap aku masa majlis Maulidur Rasul sekolah agama ak iaitu SEKOLAH AGAMA ***** ***** (nama kampung dirahsiakan). yang depan sekali tu aku..zaman aku masih chubby2 lagi..hehe..chommell kan? ak tak hengat la lagu apa yang aku nasyidkan time ni..[harap maaf..tak boleh tuju lagu..ape pon tak boleyyyyy]


tapi siyes..sumpah aku rindu time ni...kalau boleh nak kembali ke zaman sekolah lagi la..nak buat persmebahan nyanyian lagi..walaupon ak xda suara yang sedap macam penganjur kontes ni...


thats all ...
[actually tak taw nak cerita apa pon sebab 1st time join kontes..disebabkan kawan aku yang kacak ni anjurkan kontes ni dan ni 1st time dia buat..aku SOKONG dia 100%...sama2 promote blog kawan2..hehehehe....

Wednesday, July 6, 2011

Thursday, June 30, 2011

Thursday, June 23, 2011

4th Day Gerak Kerja Convex Fasa 1.

Hari ni dah hari ke-4. keadaan masih terkawal. Hari ni ad appointment ngan HEP. ada perkara yang perlu dirunding. So far hari ni macam tak keja sangat la kalau masih sempat 'outing' pergi BJ kan..hehehe..takdela..keluar tu pon sebab Convex gak. Nak cari keperluan nak pergi kem Pimpin Siswa Lanjutan esok di Lumut perak 5 hari.huu~~ lame tu~~~

Tadi pergi BJ sebab nak carik Sport Shoes, kasut kulit ngan baju kemeja. Kan nak g kem, semua tuh boleh plak aku takde kan?hehe...memang nak beli pon, tapi untuk PPSL, alang2 da nak pakai, terus je beli untuk PPSL sekali.Tapi beratus gak la aku habis hari ni..pokai wo~~huhu...kene keje part time la gamaknye aku lepas nak demi kelestarian aku sampai bukak sem baru..hohoohohoho....

Esok da pergi kem, walaupon pada awalnya agak keberatan jugak nak join. MALAS. Tapi tiba2 macam nak join walau hati rasa tak sedap je kan..maklumlah aku bukan minat sangat mauk2 hutan ni. Demi Convex(Koridor Niaga) aku join..hihi...so, dapat la cuti 10 hari smbil mkn angin..huhu..

Doakan keselamatan aku sepanjang kem yer~

p/s: tq kak pah sebab blnje GCB harini..huu~

Wednesday, June 22, 2011

3rd Day Gerak Kerja Convex Fasa 1.(versi WORDLESS WEDNESDAY)




Wordless Wednesday #WW (2)

wordless wednesday..
ape tu wordless wednesday..?

maksud :
Pada hari rabu, semua blogger post gambar 
di blog mereka tanpa meletakkan apa2x 
description untuk explain gambar tersebut, 
biar gambar yang menceritakan tanpa 
korang letak apa2x penjelasan.


Tuesday, June 21, 2011

2nd Day Fasa 1 Convex 2011.

Family KN masa dinner convex 2010
OK.harini bermula seperti kelmarin. apa pun kan kat USM ni memang takkan lari dengan meeting. kalau tak, takkan la orang cakap USM-Universiti Suka Meeting..hehe [gurau jer].

hari yang kedua, masalah yang sama, sarapan pagi.[actually bukanlah masalah besar pon kan.hehe] Macamana la mereka yang menghuni CG ni ekk? tak de sarapan pagi. :(

Hari yang kedua, masih mempunyai semnagat yang jitu seperti kelmarin. sangat excited dalam menjalankan tugas. aku begitu fokus happy dalam menjalankan tugas.sentiasa serius gelak sakan bersama family lain. HAHA. itulah kerja kami setiap hari. gosip+makan+ketawa berdekah2. Tapi keje beres bebeh! siap masuk site lagi hari ni aku. ini semua gara-gara sikap sambil lewa aku semalam. bajet aku hafallah setiap kedudukan pokok untuk skecth plan tapak pesta? haha...padan muka hari ni kena turun site lagik..da la ujan..hhhehehe..

Agaknya kalau dibanding masa kerja kami yang betul2 serius dalam melaksanakan tugas dengan duk sakan gelak2, banyak gelak2 kot...hehehehhe..modal duk gelak hari ni ialah video Maharaja Lawak Sepah yang terbaru ni~~~~ah~~semput lagik!!!!...hahaha dengan video2 matluithfi..terbaek wokkk!! dia ada video baru eyh..tajuk dia PERIHAL BAPA;


Tiba2 teringat ayah kat rumah pulak....

walaupon aku tahu banyak lagi kerja yang harus aku lakukan bersama2 yang lain, tapi aku just diam kan saja, aku taknak terlalau gelabah nanti aku akan stress..huhu...

sekian untuk laporan hari ini.

p/s:esok MESTI bawak kamera, td lupa, esok edisi Wordless Wednesday kan?huhu


Monday, June 20, 2011

Korang Paham ke Apa Itu Kelestarian?

Yo! haha..macam tak sopan lak kan...

assalamualaikum dan salam sejahtera.

malam ni aku nak cerita sedikit pasal perkara yang aku lalui sepanjang hidup aku dalam USM. Korang tahukan USM adalah Universiti lestari, maksud aku bukan la usm ni universiti recycled, haha tapi USM ni universiti yang menjalankan tanggungjawab kelestarian alam sekitar yang kita cintai, korang sendiri tahukan bumi yang kita diami ni da berusia lebih jutaan tahun dan korang bayangkan jika kita berusia ratusan tahun. Betapa TUAnya kita ni kan? Oleh itu USM menjalankan beberapa visi dalam memastikan kelestarian alam sumber kita.

OK. antara yang USM terapkan terhadap seluruh warga kampus ialah, larangan penggunaan beg plastik serta polisterin dalam kampus.sebagaimana yang kalian tahu, polisterin dan juga beg plastik mengambil  masa lebih kurang 1000tahun untuk diurai. Cuba bayangkan korang dapat duit saku 50sen setiap hari dari parent korang, then korang tak pakai, dan kawan korang pon dapat duit yang sama dan tak pakai. cuba bayangkan selepas setahun perkara ini berulang dan anda dan kawan anda terus menyimpa duit syiling tersebur, dapatkah anda bayangkan berapa banyak duit syiling yang terkumpul, Itu lebih kurang analogi mudah la, setiap hari korang guna polisterin dan beg plastik, then benda tuh hanya akan terurai selepas 1000tahun, agak2 korang lah, cukup ke tanah kita nak menampung segala timbunan bahan tersebut? Oleh itu, USm menggalakkan warga kampus khasnya dan warga sekitar amnya untuk menggunakan bahan alternatif sebagai bahan gantian terhadap bahan ini, sebagai contoh penggunaan beg kertas yang mudah untuk dilupuskan atau boleh dikitar semula. selain itu penggunaan 'eco-pack' jjuga membantu sebagai jalan alternatif.

Seterusnya ialah konsep Universiti Dalam Taman. Bagi memelihara persekitaran yang hijau, usm sangat menitik beratkan sistem hijau dalam kampusnya. Seingat aku lah kan, aku pernah nampak sekali je pokok ditebang di USM atas sebab pokok tersebut memang terpaksa ditebang untuk memberi laluan kepadapembangunan. Lokasi tersebut berhampiran dengan Desasiswa Fajar Harapan. Kalau tidak, USm memang tidak akan menebang sebarang pokok demi menjaga persekitaran yang hijau serta menyihatkan. selain itu sebagai pelajar kita juga mendapat manfaat dari konsep ini. Secara tidak lansung akan memberikan suasana yang lebih kondusif dalam kampus untuk kita teruskan kehidupan.

Seterusnya ialah menghadkan jumlah kenderaan dalam kampus. Pelajar tahun satu tidak dibenarkan membawa sebarang kenderaan bermotor ke dalam kampus,. dan pelajar senior pua diberi kebenaran jika mendapat pelekat kenderaan dari Jabatan Keselamatan. Meskipon ada segelintir mahasiswa yang menggunakan kenderaan bermotor dalam kampus walaupon tak dapat pelekat kenderaan, at least kurang la jugakkan kenderaan pelajar. Cuba la anda bayang kalau setiap pelajar mempunyai kereta atau motorsikal....ermm..anda bayangkanlah sendiri..hehe...

akhir kata, adakah kita sedar akan peranan kita wahai warga USM? adakah kita masih tegar untuk menggunakan beg plastik dan polisterin. Jika tak mampu untuk berubah 100%, kita berubah sedikit demi sedikit dari sekarang. Memang anda tak terasa untuk membayar 20sen untuk sehelai beg plastik di tesco, tapi, anda sedarkah peranan anda dalam menjaga alam sekitar? Bumi ini bukan untuk dicipta untuk kita sahaja, bumi ini dicipta untuk dikongsi bersama generasi hadapan. sekian. sebagai renungan bersama. selamat beramal. :)